ALARMĂ: ORAȘUL TUSEI. Iaşul, cel mai poluat oraş din România, din cauza prafului. Agenţia de Mediu închide ochii

Datele oficiale ale celei mai mari clinici ORL din Iaşi arată o creştere a numărului de alergii raportate de la 4 la 14 pe zi. Şeful Agenţiei de Mediu ascunde raportările, în loc să facă o campanie intensă de informare. Limita maximă admisă în Europa este 50 micrograme particule de praf, iar în Iaşi media a fost 54 micrograme. Sunt zile cu recorduri de peste 200 micrograme.

 

Este deja oficial că Iaşul este cel mai poluat oraş cu praf din România şi orice ieşean o simte pe propria piele, de la maşina murdărită de cea mai mică ploaie şi până la faptul că sunt zile în care aproape că nu se poate respira pe stradă. Şantierele începute în toate zonele oraşului, brusc, acum trei ani au nota de plată abia acum. Medicii se plâng că a crescut enorm numărul alergiilor provocate de praf şi, mai grav, al bolilor de plămâni. „Am locuit la Tokyo, despre care se spune că este cel mai poluat oraş de pe planetă. Ei bine, nu era nici pe departe ca Iaşul”, spune medicul Liliana Vereş, şeful Secţiei de Alergologie de la Spitalul Sfântul Spiridon, care spune că, în ultimii patru ani, numărul alergiilor a crescut de patru ori.

 

 

14 cazuri pe zi

Dacă acum patru ani medicii de la alergologie puteau spune că au un program de lucru lejer, cu trei-patru consultaţii pe zi, după ce şantirele din oraş au deteriorat calitatea aerului au început să lucreze la foc continuu. Şi asta pentru că, acum, numărul pacienţilor din Iaşi care se prezintă la spital speriaţi de ce se întâmplă cu organismul lor a ajuns la cel puţin 14 pe zi. „Vreţi să vă spun realitatea? Avem acum, în timp ce vorbim, 145 de internări de zi şi 100 de internări în regim continuu. La consultaţii am ajuns la 14 pe zi, faţă de 3 acum patru ani. Colaborăm cu medicii de la ORL sau de la Pneumologie pentru alergiile pe care le diagnosticăm aici. Dacă oamenii ar şti simptomatologia din alergii ar fi cazuri mult mai multe, pentru că s-ar grăbi la spital. Mulţi au şi nu ştiu”, ne-a spus medicul Liliana Vereş, şeful Secţiei de Alergologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

 

Praful, o cauză clară

Una dintre cauzele frecvente ale noilor cazuri de alergii este praful din atmosferă. Medicii au făcut deja legătura clară dintre acesta şi cazurile pe care le tratează. “Sunt reacţii alergice ale căilor respiratorii superioare, cum ar fi rinitele, şi ale căilor respiratorii inferioare, cum este astmul bronşic. Praful din atmosferă şi gazele de eşapament sunt elementele clare care le provoacă. Şi praful este efectul direct al şantierelor din oraş, deşi cei vinovaţi vor spune că reacţiile alergice apar din cauza prafului din case”, ne-a mai spus medicul Liliana Vereş.

 

 

Avertizări europene

Dacă Agenţia de Protecţia Mediului nu a emis avertizări legate de calitatea aerului din Iaşi, deşi există staţii de monitorizare în timp real, a făcut-o Agenţia Europeană de Mediu, care a atras atenţia, într-un raport de anul trecut, că Iaşul este cel mai poluat oraş din România cu particule.

Indicatorul PM 10 măsurat – particule în atmosferă a atins niveluri medii anuale îngrijorătoare la Iaşi şi au fost zile în care cantitatea maximă considerată fără pericol pentru sănătate a fost depăşită de două ori. „Nivelul microparticulelor PM 10 măsurat pentru Iaşi din 2006 până în 2012 a fost cuprins între 42,85 micrograme pe metrul cub de aer şi 70,76 micrograme pe metrul cub. Asta în condiţiile în care se consideră că este periculos pentru sănătate orice cantitate peste 50 de micrograme pe metrul cub de aer”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Europene de Mediu.

 

Cea mai poluată zi, la Iași – 4 martie 2011

Nivelul de particule din aer a atins valoarea record de 268 de micrograme pe metrul cub de aer. Un an mai târziu, între 21 şi 26 martie, au fost şase zile consecutive în care valoarea maximă admisă de 50 de micrograme a fost dublată.

– Nivelul de praf recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii: 20 micrograme la metrul cub de aer

– Nivelul de praf acceptat în România şi în Europa ca fiind limita maximă: 50 de micrograme la metrul cub

– Nivelul mediu al ultimilor ani din Iaşi: 54 micrograme pe metrul cub

 

 

 

Podul de Piatră, cel mai poluat punct, nicio raportare oficială

 

Cea mai poluată zonă din Iaşi este, conform datelor oficiale de la Agenţia de Protecţia Mediului, zona Podu de Piatră. Agenţia deţine acolo o staţie de monitorizare a calităţii aerului, dar aceasta nu mai raportează situaţiile de luni bune, deşi conducerea APM Iaşi susţine că de doar două săptămâni. „Avem o problemă cu softul, de aceea nu mai apar raportări de la Podul de Piatră”, a precizat directorul APM Iaşi, Bogdan Davideanu, care neagă absenţa datelor de pe buletinele informative.

 

Scuze şi promisiuni: “Terminăm în 2015”

Reprezentanţii Primăriei recunosc faptul că nivelul de praf din oraş este deranjant. „Ce pot spune este că 2015 este anul în care se termină toate şantierele şi vom reveni la normal. Odată finalizate lucrările se va îmbunătăţi calitatea aerului, pentru că traficul va fi mai fluid. În plus, anul viitor vom muta vama la Tehnopolis şi scoatem traficul greu din Iaşi. Vom avea şi câteva proiecte noi de înverzire a pieţelor din oraş. Ne asumăm faptul că, în ultimii trei ani, calitatea aerului a fost afectat gravă şi ne cerem scuze pentru asta. Am avut avantajul fondurilor europene şi am avut de ales: facem pe rând lucrările şi riscăm să pierdem banii sau facem tot odată, cu riscul stresului provocat ieşenilor”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here