CET Iaşi dispare încet, dar sigur. Dintr-o eroare "umană" piese importante în funcţionarea termocentralei au fost vândute la fie vechi

CET Iaşi este pe cale  să rămână  fără câteva turbine şi cazane folosite pentru producerea agentului termic. Utilajele au fost vândute din greşeală la fier vechi, iar Primăria a contestat fără succes licitaţia.  Cutea de Apel a validat vânzarea, iar decizia este definitivă şi irevocabilă.

 

În urmă cu un an, o firmă din Galaţi a cumpărat prin licitaţie de la executorul judecătoresc desemnat la CET aproape nouă mii de tone de fier vechi. Printre lucrurile vândute au fost trecute dintr-o eroare cazane şi turbine încă funcţionale.

Municipalitatea a contestat licitaţia, dar a pierdut rând pe rând toate procesele. Decizia definitivă în acest caz a venit de la Curtea de Apel, care a validat vânzarea utilajelor. Reprezentanţii Primăriei caută acum o soluţie astfel încât încălzirea oraşului să nu fie pusă în pericol.

„Eu cred că instanţa trebuie să conştientizeze, iar noi trebuie să avem avocaţi foarte buni care să ne reprezinte. Firme de acest gen au în spate avocaţi care sunt plătiţi boiereşte. Eu nu pot plăti avocaţi cu sute de mii de euro sau procent din milioanele care le revendică. Nu pot pentru că vin la Primărie şi negociem pe câteva zeci de mii sau sute de milioane ăn cel mai bun caz”,a spus Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

Primarul crede că între executorul judecătoresc şi firma din Galaţi, care a câştigat licitaţia, este o înţelegere. Decizia judecătorilor este însă fermă.

”În dosarul acesta, Curtea de Apel Iaşi, a respins recursul formulat, soluţia este definitivă, nefiind supusă altor căi de atac ordinare, eventual căi de atac extraordinare de atac pot fi promovate împotriva acestei soluţii, dar oricum ea este definitivă şi irevocabilă”, a spus Diana Micu – Cheptine de la Curtea de Apel Iaşi.

Cea mai importantă piesă vândută la licitaţie este turbina Lang de 25 MW, singura turbină care produce în mod profitabil energie electrică şi termică în afara sezonului rece. Însă toate piesele urmează să fie executate silit.

Dacă nu vor primi acces la cele nouă mii de tone de fier vechi, reprezentanţii firmei din Galaţi ameninţă că vor cere ajutorul unui executor judecătoresc. Valoarea fierului achiziţionat este de cinci milioane de euro.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here