TĂIAȚI BĂLĂRIILE, faceţi parc adevărat! Tăpşanul din Ciurchi a fost lăsat de izbelişte. Oficialii Primăriei spun că n-au bani de amenajare

Occidentalii au un adevărat cult pentru zonele în care se pot relaxa. În Europa aproape că nu există sat fără parc şi fără bază de agrement. În Iaşi, pentru cei peste 30.000 de oameni din Tătăraşi, Primăria nu a reuşit să reamenajeze parcul Ciurchi.

 

Pe drumul dintre Tudor Vladimirescu şi Doi Băieţi, pe strada Ciurchi, pe dreapta, se află unul dintre cele mai mari parcuri de cartier din Iaşi. Este cunoscut drept parcul Ciurchi, o zonă cu lungimea de 500 de metri şi lăţimea de 110 metri. Nu mai puţin de 5,5 hectare de parc ar putea fi amenajate pentru cei peste 30.000 de locuitori ai cartierelor Tătăraşi Nord, Sud, Dispecer, Oancea, Grădinari, Ciurchi şi Metalurgie, în locul unui maidan pe care Primăria a aşezat acum câţiva ani câteva bănci.

 

Fost cimitir evreiesc

Terenul de 5,5 hectare din Tătăraşi a fost, în trecut, cimitir evreiesc. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar fi imposibil să construiască ceva aici. Chiar dacă membrii comunităţii evreieşti au fost de acord să cedeze terenul către muncipalitate, condiţia a fost ca acolo să fie mereu parc. “Din câte ştiu, acolo a fost cimitir evreiesc şi este protejat. La insistenţele celor din comunitatea evreiască Planul Urbanistic General prevedea şi prevede ca acolo să fie zonă verde. Nu se construieşte nimic”, a declarat George Carapanu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Iaşi.

Acum, parcul e destinat mai mult celor care-şi scot câinii la aer. „Ştiam că a fost cimitir sau ceva de genul acesta, dar nu ştiam că nu este voie să se construiască. Ar fi bine dacă s-ar face un parc în adevăratul înţeles al cuvântului, nu ce este acum, doar spaţiu de plimbat câinii”, a spus unul dintre locuitorii din Tătăraşi care traversează zilnic parcul Ciurchi.

 

În parcul Ciurchi sunt aproximativ 5 hectare de teren. Amenajările sunt minimale: câţiva copaci, puţină iarbă şi câteva zeci de bănci

Modelul occidental

În celelalte state ale Uniunii Europene nu există sate de peste 1.000 de locuitori din care să lipsească parcurile şi bazele sportive. Indiferent că sunt investiţii ale comunităţilor locale sau afaceri private, locurile de petrecere a timpului liber fac parte din strategiile locale în toate statele civilizate. “În Franţa, Spania, Germania, Italia, cam peste tot în Vestul Europei există în fiecare localitate cel puţin un parc sau o bază de petrecere a timpului liber cu piscină, teren de tenis, de fotbal, de baschet. Au tradiţie în aşa ceva”, a spus arhitectul George Carapanu.

 

 

Lipsă de bani

Pentru parcul Ciurchi, Primăria nu are deocamdată niciun fel de planuri. “Este terenul Primăriei acolo unde este parcul. Dorim să-i redăm destinaţia, aceea de teren sportiv multifuncţional. Dar, din nefericire, avem o foarte mare lipsă de fonduri pe acest segment. Studiem posibilitatea alocării de fonduri în anul 2014. Ar fi bine dacă am bugeta investiţia şi să demarăm procedurile de reabilitare şi modernizare. Asta presupune un proiect tehnic, o documentaţie, apoi scoatem la licitaţie şi aşteptăm ofertele din partea agenţilor economici”, a afirmat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

“Proiectele le face Primăria şi cred că nu este prevăzut nimic acum. Noi putem executa o lucrare în funcţie de o comandă de la Primărie. Sunt de acord că ar merge un parc mai bine dezvoltat acolo, cunosc zona şi locuitorii din Tătăraşi chiar ar avea nevoie de aşa ceva. Nu ştiu ce să zic despre o dată probabilă a unei investiţii acolo, Primăria este cea care face bugetul”, a spus Luminiţa Sălceanu, directorul Servicii Publice SA, societatea de întreţinere spaţii verzi a Consiliului Local.

 

 

Teren multifuncţional

Arhitecţii spun că un teren atât de întins, într-un cartier mare, poate fi folosit fără probleme pentru piste de biciclete, de role, pentru terenuri de sport şi chiar piscine. “Terenul este foarte bun acolo şi întins. Practic, poţi face orice pentru petrecere timpului liber. Nu sunt expert în peisagistică, însă, Primăria ar trebui să-şi caute oameni care să ştie să amenajeze aşa ceva. Aş prefera să am un dialog cu ei pe nişte proiecte reale”, a spus arhitectul George Carapanu.

Şi locuitorii din zonă ar vrea ca parcul să fie reamenajat. “Mi-ar plăcea să văd un parc aşa cum sunt în restul Europei. Cerem asta Primăriei de ani de zile. Trebuie mai multe spaţii de joacă pentru copii, trebuie terenuri de sport, ar merge şi piste de biciclete. Dar ei sunt cei care ar trebui să le ofere, nu să cerem noi mereu ca să fim refuzaţi”, a spus Ionel Ursachi, un locuitor al zonei Grădinari.

 

 

Exemplul Spaniei

În Spania aproape că nu există sat fără bază sportivă. Spre exemplu, mica localitate Villanúa din provincia Huesca avea doar 500 de locuitori la recensământul din 2012, dar în centrul său este o bază sportivă imensă, cu piscină, terenuri de tenis, de fotbal, de baschet şi pistă de atletism.

În Iaşi, în cartierele limitrofe parcului Ciurchi locuiesc aproximativ 30.000 de familii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here