Din 100 de școli publice participante, primele două școli au fost din județul Iași: Școala Gimnazială Maxut și Școala Gimnazială Blăgești. În urma proiectului, au fost implicați un număr de 374 copii din comunitate, ce au colectat 4.911 kg de deșeuri reciclabile. De asemenea, au fost implicate 28 cadre didactice și au participat la sesiuni de educație ecologică un număr de 174 părinți.
Echipa „Let’s do it România!” va anunța miercuri, 20 noiembrie, în conferința de presă susținută la showroom-ul Toyota din Complexul Palas, care sunt școlile câștigătoare în competiția Școala mea verde. Irina Păcurariu, vedeta TVR, ambasador al gamei Toyota Hybrid va fi alături de echipa „Let’s do it Romania!” la acest eveniment. Mașinile din gama Toyota Hybrid sunt cele mai prietenoase cu mediul, fiind cele mai eficiente sub aspectul consumului și al emisiilor, ele fiind puse la dispoziția voluntarilor „Let’ do it Romania!” în ultimii trei ani, ca spijin logistic oferit de partenerul Toyota, pentru derularea anumitor activități.
Inițiativa proiectului „Școala mea Verde”, aceea de a renova școli publice pe principiul clădirilor verzi, s-a concretizat prin anunțarea școlilor câștigătoare. În urma unui concurs organizat în perioada aprilie-iunie 2013, cinci școli din patru județe ale României au fost desemnate câștigătoarele titlului de Școli Verzi, după cum urmează: Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” – Brăila, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” – Neamț, Școala Gimnazială „Mircea Vulcănescu” – Maramureș și cele două școli din județul Iași, Școala Gimnazială Maxut și Scoala Gimnazială Blăgești. Acestea, alături de celelalte școli câștigătoare, au insuflat ideea importanței educației asupra mediului: conștientizarea – o înțelegere față de întreg mediul și problemele lui, cunoașterea și interacțiunea cu mediul, atitudinea copiilor, a părinților și a profesorilor, deprinderile și participarea acestora.
În cadrul concursului organizat pentru transformarea școlii într-una verde, la nivel național au fost implicați 23160 elevi, 1173 cadre didactice, s-au colectat 124 de tone deșeuri reciclabile și au fost implicați 7372 părinți. Cantitatea deșeurilor reciclabile strânse numai în județul Iași a fost de 3670 kg, iar școlile câștigătoare ale județului au reușit să colecteze, după cum urmează: Școala Gimnazială Blăgești a strâns 3911 kg, dintre care 1581 kg plastic, 691 kg hârtie, 157 kg aluminiu, 832 kg sticla, 269 kg de DEEE și 380 kg de materiale textile, iar Școala Gimnazială Maxut, a strâns 1000 kg deșeuri hârtie/carton.
„În România există aproximativ 24.500 de școli ce găzduiesc zilnic aproximativ 20% din populația României, copiii petrecându-și 60% din zi în acestea (conform Institutului de Știinte ale Educației). Multe dintre aceste școli au nevoie de consolidare și renovare urgentă, însă în România nu există o situație clară a acestor școli și nici o strategie națională pentru renovarea acestora. Scopul proiectului Școala mea Verde este acela de a mobiliza oameni pentru o cauză și de a-i învăța pe aceștia că totul se obține prin muncă.”, a declarat Andrei Coșuleanu, coordonatorul proiectului Școala mea Verde.
Proiectul își propune să încurajeze comportamentul responsabil față de mediu în rândul copiilor, profesorilor și părinților, iar principalul obiectiv este implementarea unei strategii naționale de refacere a școlilor publice din România folosind principiul clădirilor verzi.
Conform Consiliul Român pentru Clădiri Verzi, o clădire verde înseamnă o clădire care folosește pe durata proiectării, construirii și operării strategii în vederea reducerii consumului de energie și a minimalizării sau eliminării impactului negativ asupra planetei.
„Școala mea Verde” este un proiect inițiat de Let’s Do It, Romania!, cel mai mare proiect de implicare socială din România, care vine în sprijinul elevilor care au inițiativa de a realiza acțiuni pentru ocrotirea mediului, pe baza acestor acțiuni realizându-se și renovarea școlilor câștigătoare.
Pentru curățenia națională din 28 septembrie, echipa Let’s Do It, Romania! – echipa Iași, a avut implicați 10020 voluntari, care au strâns 13060 saci de deșeuri/gunoi. De la începutul proiectului Let’s Do It, Romania!, județul Iași a fost în topul clasamentului național la Ziua de Curățenie Națională, participând din 2010 cu un număr de 38249 voluntari, care au reușit să strângă 67996 saci de deșeuri/gunoi având un procent de reciclare de peste 28%.
În ultimii trei ani partenerul principal al proiectului a fost Toyota Iași, care a susținut logistic întreaga activitate: sacii și mănușile utilizate de voluntari, mașinile pentru realizarea hărții deșeurilor și alte elemente logistice necesare în ziua de curățenie.
Prezența Toyota în cadrul acestui eveniment este firească, având în vedere preocuparea constantă pentru viața comunității, pentru sustenabilitate, protecția mediului înconjurător și perfecționare continuă. În ultimii ani, la nivel național, Toyota a fost un partener important al echipei Let’s Do It, Romania! susținând logistic activitățile desfășurate de voluntari. Cartarea hărții deșeurilor a fost făcută în ultimii ani cu ajutorul autoturismelor Toyota din gama hybrid: Prius, Auris Hybrid și Yaris Hybrid.
Pentru mai multe informații despre proiectul Școala mea Verde vă rugăm accesați http://www.letsdoitromania.ro/scoalameaverde sau contactați PR Let’s Do It, Romania!, Oana Vasiliu, email: oana.vasiliu@letsdoitromania.ro , Tel.: 0745.203.798