Situația românului CONDAMNAT LA MOARTE în Malaesia pusă în discuție de șeful diplomației de la București

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean,  a discutat, marţi, cu omologul său din Malaezia, Dato’ Sri Anifah Haji Aman, despre cazul cetăţeanului român condamnat la moarte pentru trafic de droguri.

Cei doi miniştri au vorbit despre situaţia românilor aflaţi în închisorile din Malaezia pentru trafic de droguri, în special despre cazul lui Ionuţ Alexandru Gologan în vârstă de 21 de ani, care a fost condamnat la spânzurătoare, după ce a fost prins cu un kilogram şi jumătate de droguri, potrivit unui comunicat MAE remis Ziare.com.

 

Titus Corlățean şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia cetăţeanului condamnat la moarte şi a făcut un apel pentru reanalizarea cazului şi evitarea pedepsei capitale, menţionând că, pentru România şi Uniunea Europeană, pedeapsa cu moartea este inacceptabilă şi contravine valorilor umane la nivel internaţional.

Acesta a precizat, de asemenea, ca autorităţile române fac eforturi pentru a preveni astfel de situaţii, amintind de campania publică de conştientizare a pericolelor la care se expun cărăuşii de droguri în anumite ţări. În plus, cei doi miniştri au decis că trebuie accelarate negocierile prinvind crearea unui cadru legal care să faciliteze extrădările, cooperarea în domeniul asistentei judiciare şi transferarea persoanelor condamnate.

 

Ionuţ Alexandru Gologan este din Telega, judeţul Prahova şi a fost condamnat la spânzurătoare, la începutul lunii octombrie, după ce a fost prins cu un kilogram şi jumătate de metamfetamină pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur.

Tânărul, care lucra ca şofer cu jumătate de normă în Malaezia, este apărat de un avocat cunoscut, bine cotat, cel care l-a apărat şi pe Slobodan Miloşevici în procesul de la Haga.

 

Înainte cu puţin timp, un alt român a avut probleme cu legislaţia din Malaezia. Ştefan Coroi a fost condamnat la opt ani de închisoare şi zece lovituri de rotan (nuia groasă din bambus), el fiind reprezentat de acelaşi avocat.

 

 

(Sursa: ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here