Plenul Senatului s-a reunit, miercuri, pentru a dezbate mai multe proiecte de lege, inclusiv propunerea deputatului PPDD Tudor Ciuhodaru privind interzicerea exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.
Senatorii s-au reunit miercuri pentru a dezbate propunerea legislativă depusă de către deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru, privind interzicerea exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.
Propunerea lui Ciuhodaru prevede, printre altele, şi obligarea titularilor licenţelor de exploatare de a emite un raport privind tehnica utilizată şi sancţionarea aspră a celor care recurg la fracturare hidraulică.
Şedinţa a debutat cu prezentarea argumentelor, de către Tudor Ciuhodaru, a argumentelor în favoarea adoptării propunerii. „România nu are un act normativ pentru reglementarea explorării şi exploatării gazelor de şist. Moratoriul privind obţinerea de avize a expirat în decembrie 2012. Tehnologia este extrem de controversată şi România riscă să intre în zodia cancerului. Există un ridicat risc de poluare, se pune problema de distrugere a mediului, a faunei şi vorbim despre 750 de substanţe utilizate în această tehnologie, dintre care 38 sunt extrem de toxice. Beneficiile de ordin economic sunt minimale. Peste legislaţia europeană existentă a apărut în octombrie recomandarea privind efectuarea unor studii de impact clare”, a explicat el.
Şedinţa a continuat cu un conflict între senatori, în momentul în care senatorul Nicolae Popa (PDL) a declarat că problema a fost reglementată de parlamentari „mai deştepţi” decât cei din Parlamentul României.
Vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, l-a somat pe democrat-liberal să le ceară scuze colegilor, moment în care Popa a venit cu precizarea că se referea la nivelul de specializare, nu la gradul de inteligenţă.
Senatorul PNL, Dian Popescu, a luat şi el cuvântul şi a declarat că propunerea legislativă, în forma sa actuală, interzice inclusiv exploatările convenţionale. „E o lege pe care nu aţi citit-o cu atenţie şi care interzice inclusiv exploatarea convenţională. Fracturarea hidraulică se face, în România, din perioada interbelică”, a afirmat el şi i-a îndemnat pe senatori să mediteze înainte de a vota un proiect de lege care „condamnă România”.
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, prezent la dezbateri, a ridicat o problemă diferită. „Dacă această majoritate ar fi fost la fel de disponibilă faţă de chestiunea prospectării, explorării şi exploatării gazelor de şist, guvernul pe care l-am condus în 2012 nu ar fi căzut”, a afirmat el.
Marţi, senatorii au început dezbaterea referitoare la propunerea lui Ciuhodaru, însă lucrările s-au încheiat mai devreme decât era preconizat, motiv pentru care a fost reluată astăzi.
(Sursa: adevarul.ro)