4.500 de IEȘENI FERICIȚI. Favorizații economiei locale – softiștii care trăiesc ca în Occident

Anul trecut au fost vândute softuri create la Iaşi în valoare de 85,8 milioane de euro n În total, întregul sector IT&C a avut o cifră de afaceri de 143 milioane de euro, ajungând aproape de ponderea înregistrată de agricultură unde lucrează peste 30.000 de persoane.

 

În centrul Iaşului, la câţiva metri deasupra celor ieşiţi la plimbare sau la cumpărături, câteva sute de tineri fac milioane de euro din vârful degetelor. Ei sunt programatori IT, tineri, vorbitori de engleză şi cu salarii care depăşesc frecvent 1.000 de euro lunar.

 

Olandezii ne consideră fideli

„De multe ori nici nu mai contează salariul oferit, e greu să mai găseşti personal pregătit pentru că deja tinerii sunt antamaţi din facultate”, susţine Iulian Vieru, administratorul unei firme de IT cu doar 7 angajaţi. Piaţa forţei de muncă din industria tehnologiei de vârf începe deja să sece şi la Iaşi. Recrutarea se face în principal de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi de la cea de Informatică, iar studenţii sunt atraşi cu salarii consistente încă de la debut. „Noi am venit la Iaşi pentru că, pe lângă abilităţi, pregătire şi cunoaşterea limbii engleze, tinerii români dau dovadă de fidelitate”, susţine Eelco Vissinga, director general Centric România. Compania Centric are peste 5.000 de angajaţi în toată lumea, din care peste 100 sunt doar la Iaşi. Firma a angajat primii programatori ieşeni în urmă cu trei ani, având un singur birou într-o clădire din Copou. „Erau patru angajaţi atunci, am depăşit 100 şi sperăm să mai angajăm personal”, a precizat Eelco Vissinga.

 

 

 La „bancul” de lucru, cu vedere la Palatul Culturii

Un sfert e la Palas

De la biroul în care au lucrat mai întâi doar patru angajaţi, Centric a ajuns acum la 1.500 metri pătraţi în Palas, fiind unul dintre principalii operatori în domeniu. În prezent, în cele patru clădiri de birouri United Business Center din Palas sunt deschise sediile a 16 companii din domeniul IT & Outsourcing. În acestea lucrează aproximativ 750 de persoane, iar după inaugurarea Capgemini numărul acestora va depăşi 1.000 de angajaţi cu acest profil. Printre companiile celebre prezente se numără Amazon, Endava, Teamnet, Ness, Centric, EBS, Movial, Young Culture, Synygy, Basware, Bentley, Travel Tech, AROBS şi Capgemini. „Recenta concentrare a companiilor de IT şi outsourcing în oraşul Iaşi reprezintă o confirmare a eforturilor tuturor factorilor implicaţi în decizia de deschidere, expansiune sau relocare: dezvoltatori de clădiri de birouri, universităţi, autorităţi locale, infrastructură, furnizori de servicii IT &Telecom, agenţii de recrutare etc. Suntem încântaţi că, în mai puţin de doi ani, am reuşit atragerea companiilor de IT în ansamblul Palas, un mediu de lucru considerat a fi cel mai bun din Iaşi şi din regiune”, au declarat reprezentanţii Palas.

 

Aproape cât agricultura

Concentrarea de la Palas transformă, practic, clădirile de birouri într-o nouă zonă industrială. La nivelul judeţului, sunt înregistrate 400 de firme IT, care însumează aproximativ 4.500 de angajaţi. Aşadar, la Palas se află un sfert din potenţialul IT ieşean, în condiţiile în care aceste firme funcţionează cu personal puţin şi necesită spaţii reduse pentru a-şi desfăşura activitatea. Productivitatea este însă una extrem de ridicată, anul trecut fiind vândute softuri create la Iaşi în valoare de 85,8 milioane de euro. În total, întregul sector IT&C a avut o cifră de afaceri de 143 milioane de euro, ajungând aproape de ponderea înregistrată de agricultură unde lucrează peste 30.000 de persoane. Reţelistica Internet de la Iaşi şi „pepinierele” din Universităţi duc, în continuare, la dezvoltarea acestei industrii.

 

Angajaţii Centric au la dispoziţie spaţii de relaxare în care pot socializa sau chiar se pot juca. Tot să munceşti aşa!

Recrutează din universităţi

Pentru a fi siguri că vor continua să găsească personal care să fie angajat, companiile apelează la metode inedite de atragere. „Centric intenţionează să mute o mare parte a activităţi de dezvoltare de software în România. Obiectivul nostru pe termen lung este să ajungem la un număr de 300 de angajaţi la compania noastră din Iaşi. În acest sens, dorim să intensificăm colaborarea cu universităţile din Iaşi şi să investim în tinerele talente din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicării. Am început să lucrăm la o serie de proiecte cu Universitatea Gheorghe Asachi, care includ cursuri şi ateliere organizate de liderii de opinie din companie, realizarea lucrărilor de disertaţie sub îndrumarea angajaţilor cu vechime, suport pe anumite subiecte, precum Cloud Computing, iniţiative comune de promovare a tehnologiei informaţiei şi comunicării (TIC) în rândul elevilor de liceu, colaborarea cu universităţile din Olanda, angrenarea în domenii de cercetare comune şi programe de stagiatură”, a declarat Eelco Vissinga.

 

 

Pot ajunge uşor la 2-3.000 de euro

Dincolo de declaraţiile oficiale, angajatorii din IT au creat deja portretul tânărului care poate aspira să câştige în România 2 – 3.000 de euro lunar. Potrivit lui Vissinga, dar şi ieşeanului Iulian Vieru, nivelul de pregătire universitară este doar relativ bun, tinerii urmând să fie specializaţi de firma angajatoare. Pe lângă salariile care pornesc de la 300 – 400 de euro, se oferă şi au început să fie solicitate diverse pachete motivaţionale. Şeful de la Centric, Eelco Vissinga, recunoaşte că pretenţiile tinerilor au crescut şi s-au diversificat în timp. „Pe lângă salarii, fiecare firmă are propria politică de stimulare. Sunt oferite team buildinguri, stagii de pregătire şi multe altele”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here