Arc peste timp: povestea de succes a termoficării ieșene. De la 1886 la 2016: patru momente importante din istoria Iașului (VIDEO)

Vineri, 26 august, Veolia Energie Iaşi a organizat o cvadruplă aniversare, în eleganta Aulă a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”. Alături de zeci de foşti angajaţi ai CET Tudor şi CET Holboca, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, angajaţi care lucrează în prezent în sistemul centralizat de termoficare, mass-media şi invitaţi speciali, s-a aniversat și 4 ani de când s-a înfiinţat Veolia Energie Iaşi, operatorul serviciului public de termoficare al Municipiului Iaşi.

 

Momentul festiv s-a împletit fericit cu alte 3 evenimente din istoria Iaşului: 130 de ani de când a început să existe termoenergetica ieşeană, 50 de ani de când s-a pus în funcţiune CET Tudor, 30 de ani de când a început să producă primul grup de la CET Holboca.

 

 

„Această aniversare este un motiv de bucurie şi de mândrie pentru Iaşi, iar alegerea de acum 4 ani s-a dovedit un succes pentru oraşul nostru. Veolia are capacitatea să asigure clienţilor săi servicii de foarte bună calitate, siguranţă şi transparență. Iaşul a ales un partener de încredere şi de durată”, a punctat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

 

 

„S-au schimbat multe în ultimii 4 ani şi trebuie ca schimbarea să continue. În primul rând, trebuie să oferim ieşeanului încredere: că primeşte ceea ce plăteşte, că îşi poate permite ceea ce i se oferă, că serviciul este continuu, că există preocupare pentru calitate, că are un partener de discuţii onest. Cu respect pentru trecut, vă urez mult succes pentru viitor !”, a declarat Bogdan Abălași, subprefectul judeţului Iaşi.

 

 

„Vedem la Iaşi o istorie de succes şi plec de aici cu încrederea că decidenţii politici ai ţării vor înţelege că serviciul public de termoficare reprezintă la nivelul comunităţilor urbane din România cel mai important element de civilizaţie şi confort pentru viaţa cotidiană a oamenilor”, a spus Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acesta a amintit că termoficarea centralizată a avut de suferit în toată România, în schimb evoluţia sistemului din Iaşi a devenit o sursă de inspiraţie pentru alte oraşe. „Progresul unei ţări se face în oraşe ca Iaşul, iar Veolia a venit în România şi pentru că a văzut astfel de tradiţii energetice cum sunt la Iaşi. Istoria de succes de la Iaşi trebuie să devină o sursă de inspiraţie la nivel naţional”, a completat Emil Calotă.

 

 

„Deşi în ultimii ani s-a pus accent pe sistemele individuale, consider că sistemul centralizat este mai eficient şi mai puţin poluant pentru mediul înconjurător”, a fost mesajul lui Bogdan Alexa, vicepreşedinte ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), care a prezentat rezultatele unui raport al Comisiei Europene care susţine serviciul de termoficare centralizată.

 

 

Gérard Verdebout, director inovaţie şi dezvoltare al Veolia Energie România, a subliniat parteneriatul solid realizat cu Municipiul Iaşi, care a început în 2011 cu un contract de urgenţă, confirmat în 2012 prin contractul de concesiune pe 20 de ani. „Felicit echipa Primăriei Iaşi pentru modul în care a ştiut să câştige finanţări europene pentru sistemul de termoficare centralizată. În paralel, facem eforturi pentru a creşte volumul de vânzări de energie termică, prin rebranșări şi prin racordări de noi clienţi: este vorba de clădiri mari, fie că sunt instituţii publice sau societăţi private. În acest context, mesajul pe care îl transmitem autorităţilor locale este simplu: ajutaţi-ne să se respecte legea, fiindcă doar aşa putem reuşi să dezvoltăm acest serviciu public în interesul cetăţenilor oraşului”, a spus Gérard Verdebout.

 

 

„Relaţia noastră cu Veolia a fost şi este una corectă şi profesionistă, am întâlnit o echipă dedicată meseriei, care îşi respectă cuvântul dat comunităţii ieşene. România are nevoie de termoficare, iar modelul de la Iaşi trebuie dus la nivel naţional”, a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, care a oferit diplome de recunoaştere a meritelor mai multor foşti angajaţi ai CET Tudor şi CET Holboca.

 

 

„Aceste episoade aniversare din istoria Iaşului ne obligă să continuăm povestea de succes a termoficării ieşene. Avem toate motivele să fim optimişti, pentru că am format o echipă unită, care a schimbat imaginea operatorului serviciului public, mergând către client, explicând fiecare pas, asumându-ne problemele reale şi oferind soluţiile cele mai eficiente”, a încheiat Alexandru Teleru, directorul general al Veolia Energie Iaşi.

 

 

Fiecare dintre persoanele care au făcut sau fac parte din istoria termoenergeticii Iaşului a primit o medalie aniversară, care prezintă pe ambele faţete siluetele schiţate ale CET Tudor şi CET Holboca.

 

 

 

De asemenea, în după-amiaza zilei de vineri, invitaţii au vizitat cele două centrale de producţie, unde au asistat la ceremonii religioase de binecuvântare a participanţilor şi de sfinţire a instalaţiilor.

 

 

„Sperăm ca peste un an de zile să ne reîntâlnim cu toţii pentru inaugurarea noului grup de cogenerare de la CET Tudor, când vom produce simultan energie termică şi electrică şi pe timp de vară, nu doar iarna, cu centrala de la Holboca. Sperăm ca următorul an să reprezinte o renaştere a termoficării în România, dar lucrul acesta nu va veni de la sine. Împreună, autorităţile locale, autorităţile centrale şi operatorii serviciului public trebuie să-şi dea mâna şi să lucreze în echipă în aşa fel încât să ofere clienţilor ceea ce ei aşteaptă de la noi: calitate, continuitate, confort, independență, economii de consum şi, deci, de costuri, siguranţă şi protecţia mediului înconjurător. Doar aşa vom putea contribui la dezvoltarea durabilă a comunităţilor în care trăim, în aşa fel încât peste ani şi noi să fim invitaţi la astfel de ocazii aniversare”, a transmis Ana-Maria Icătoiu, director comercial şi de comunicare al Veolia Energie Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here