Cristian Diaconescu: „România este ținta unui război informațional susținut”

Lansarea informaţiei că SUA mută arme nucleare în România, imediat după scandalul contrafăcut al traficanţilor de arme, arată că România este „ţinta unui război informaţional susţinut, crede Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

 

Prin apariţia informaţiilor referitoare la transferul de arme nucleare de la baza Incirlik în România, se urmăreşte „compromiterea rolului defensiv al bazei Deveselu”, susţine fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, precizând că legislaţia noastră interzice importul şi tranzitarea unei arme nucleare pe teritoriul naţional, relatează Mediafax.

 

În contextul în care Euroactiv.com a publicat, citând două surse independente, informaţia că SUA a început transferul armelor nucleare din Turcia în ţara noastră, Diaconescu susţine că ştirea „este lipsită de orice fundament” şi că o astfel de decizie strategică „nu poate fi luată în afara NATO, fără consultarea Aliaţilor şi în absenţa unor evaluări fundamentale”.

 

„Din punctul de vedere al legislaţiei interne, Legea 111/1996 republicată în 2006, prin articolul 6 interzice pe teritoriul României cercetarea, experimentarea, dezvoltarea, fabricarea, importul, tranzitarea unei arme nucleare ori a oricărui dispozitiv exploziv nuclear. În plus, din 1970, România este membră a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare şi s-a conformat tuturor prevederilor privind notificarea şi controlului în domeniul nuclear, reprezentând un exemplu pentru comunitatea internaţională”, a declarat pentru Mediafax fostul ministru de Externe, care este membru în GEM ( Group of Eminent Persons) al Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), o agenţie specializată a Naţiunilor Unite.

 

Diaconescu a reamintit şi faptul că între între România şi SUA există un acord de cooperare privind aplicaţiile paşnice ale energiei nucleare, acest document stabilind „condiţii foarte clare şi un control strict” al cooperării bilaterale în materie nucleară, precum şi de Codul de Conduită de la Haga, care este instrumentul multilateral european cel mai relevant privind transparenţa şi creşterea încrederii în domeniul neproliferării rachetelor balistice.

 

În opinia lui Diaconescu, prin apariţia informaţiilor referitoare la transferul a 20 de arme nucleare de la baza Incirlik în România se urmăreşte „compromiterea rolului defensiv al bazei Deveselu” şi lansarea lor după „scandalul contrafăcut privind traficul de arme” arată că România este „ţinta unui război informaţional susţinut”.

 

Reamintim că Euractiv.com a publicat joi informaţia că SUA au început transferul armelor nucleare din Turcia în România. Potrivit uneia dintre cele două surse citate de Euractiv, relaţiile SUA-Turcia s-au deteriorat atât de mult în urma puciului, încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara să găzduiască armele şi ca urmare acestea vor fi mutate la baza de la Deveselu.

 

Referitor la acest subiect, un raport recent al Simson Center indică faptul că de la Războiul Rece încoace, 50 de arme nucleare tactice au fost staţionate la baza aeriană turcă de la Incirlik, la aproximativ 100 de kilometri de graniţa siriană. Ori, în timpul puciului eşuat din Turcia, curentul a fost tăiat la baza respectivă, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să decoleze sau să aterizeze. Comandantul bazei aeriene a fost arestat, fiind acuzat de implicare în puci.

 

Potrivit raportului Simson Center, este o întrebare fără răspuns dacă SUA ar fi putut menţine controlul asupra armelor în eventualitatea izbucnirii unui război civil în Turcia.

 

(Sursa: Epoch Times România)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here