Moşia boierului Gutzulescu a ajuns la UN NOU CIOCOI, edilul din Hălăuceşti. MARE LATIFUNDIAR: primarul Anton îţi dă titlul dacă-i vinzi terenul

Edilul din Hălăuceşti a dat titlurile de proprietate pe 150 de ha unei bătrâne de 95 de ani şi tot el a cumpărat imediat tot pământul, din care mare parte intravilan. „Nu vrea să ne retrocedeze pentru că n-am fost de acord să-i vindem terenul”, îl acuză mandatarul altor moştenitori. „M-a verificat şi DNA şi n-are ce să-mi facă”, spune primarul.

 

Iosif Anton, primarul ales al Hălăuceştiului din anul 2008, are ce lăsa moştenire. Pentru că, în doar câţiva ani de mandat, a reuşit să cumpere, cu banul jos, o altă moştenire mare: a boierului Gutzulescu, cel care a avut în zonă, în trecut, sute de hectare de teren agricol, curţi şi anexe.

Urmaşii boierului s-au încăierat pe averea ce trebuia recuperată după 1990, iar Iosif Anton este marele câştigător al acestei lupte. Cu puţin peste 100.000 de euro, după propriile declaraţii, a pus mâna pe o halcă de 140 de hectare de teren din averea Gutzuleştilor.

 

 

Moştenitorii au avut surpriza să constate că terenul lor este împrejmuit de un alt proprietar

 

“Condiţionează retrocedarea de vânzare”

Alois Cojocaru, mandatarul moştenitorului Alexandru Nicolae Gheorghe Gutzulescu, singurul urmaş al lui Alexandru I. Gutzulescu, urmaşul boierului Iordan Gutzulescu, susţine că ar fi trebuit să primească aproape 200 de hectare de teren în zonă, dar a obţinut doar 50.

„Avem hotărâre judecătorească definitivă prin care ni se acordă terenurile. Inclusiv terenul ce se află pe locul fostei Case cu parcuri, unde a fost Centrul de Plasament Hălăuceşti. Numai că primarul Iosif Anton se opune să primim terenul de acolo şi peste hotărârea judecătorească a emis un titlu de proprietate pentru urmaşele celei de-a doua ramuri a boierului Gutzulescu – Lucia şi fiicele sale Anca şi Gabriela Banu. Acestea au intrat în posesia fostei Case cu parcuri, deşi ramura lor nu a deţinut-o niciodată. Mai mult, primarul a cumpărat, în 2010, o parte din moştenirea Gutzulescu de la familia Banu, la o lună după ce a emis titlul de proprietate pe teren. Când am fost cu reprezentanţii CJ, anul trecut, pentru a prelua clădirile şi terenul de la Hălăuceşti, am găsit acolo un zid în jurul proprietăţii şi am aflat că aparţine acum unui anume Hârjoi, care cumpărase direct de la primar, care la rândul său cumpărase de la moştenitoarele Anei Banu, fiica boierului. După ce le-a retrocedat lor, ni s-a spus că ADS nu mai are teren în zonă. Primarul a spus că se rezolvă dacă suntem de acord să-i vindem lui terenul”, susţine Alois Cojocaru, mandatarul lui Alexandru Nicolae Gheorghe Gutzulescu.

 

 

Primarul Iosif Anton a pus mâna pe 150 ha de teren la o lună după ce le retrocedase unei bătrâne de 95 de ani 

 

„Şi ce dacă am cumpărat?”

Primarul din Hălăuceşti, Iosif Anton, recunoaşte că a cumpărat terenuri de la moştenitoarele ramurei Banu a familiei Gutzulescu imediat ce au fost emise titlurile de proprietate, dar nu vede nici o problemă în acest demers.

„Până în 1949, în zonă au fost două moşii, una a lui Alexandru I. Gutzulescu şi alta a Anei Banu, cei doi fiind copiii boierului Iordan Gutzulescu. Ulterior, în zona deţinută anterior de Gutzulescu a funcţionat Centrul de Plasament, iar în conacul Banu a fost Leagănul pentru copii din subordinea Spitalului Paşcani. Eu am cumpărat teren arabil şi o parte din zona unde a fost Centrul de Plasament de la moştenitoarele ramurei Banu, după emiterea titlurilor de proprietate”, a rezumat Iosif Anton, primarul comunei Hălăuceşti, povestea moşiei.

 

Primarul susţine că a avut terenurile agricole în arendă înainte de a le cumpăra de la familia Banu. “A fost înţelegerea mea cu moştenitoarea, Lucia Banu, care are 95 de ani: să cumpăr terenul, pentru că ea a spus că primul venit care dă banii îl primeşte. Am plătit ceva mai mult de 100.000 de euro. Am fost cercetat şi de DNA pe acest subiect şi mi s-a spus că nu este nici o problemă”, mai spune Iosif Anton.

 

Acesta mai susţine şi că, în cazul moştenirii rămase de la Iordan Gutzulescu, nu se mai pune problema retrocedării a sute de hectare. “Ne interesează cât pământ avea familia în 1949, când au fost confiscate terenurile. Şi, conform documentelor întocmite de comunişti, este vorba despre 50 de hectare confiscate de la Alexandru Gutzulescu. Este o mare ilegalitate faptul că i s-a luat în calcul averea deţinută în 1924, la împărţirea moşiei”, mai susţine Iosif Anton.

Numai că primarul uită să spună că nici Ana Banu nu deţinea, în 1949, cele 140 de hectare pe care primarul le-a cumpărat, ci tot 50.

 

670 de euro/ha a dat primarul din Hălăuceşti pe terenul cumpărat compact (150 ha)
4.000  de euro/ha, preţul minim real al terenului agricol compactat într-o zonă cum este Hălăuceşti

 

Povestea moştenirii

În anul 1924, copiii boierului Gutzulescu, Alexandru şi Ana – au decis să-şi împartă averea tatălui – peste 1.000 de hectare de terenuri agricole şi curţi –  în părţi egale, în baza unei schiţe topo-cadastrale realizate în anul 1906. Fiecăruia i-au revenit aproximativ 450 de hectare de teren şi soţiei tot atât.

În anul 1944, înainte de reforma agrară, unul dintre moştenitori, Alexandru Gutzulescu, şi-a împărţit, la rândul său, averea în patru părţi egale – una pentru el şi trei pentru soţie şi cei doi copii.

În 1949, statul a preluat toate construcţiile de pe moşia din intravilanul Hălăuceştiului – 17 ha, inclusiv Casa cu Parcuri (casa boierească, casa portarului, centrala electrică, crescătoriile de animale, casele servitorilor, bucătăriile).

În sediul moşiei a funcţionat Centrul de Plasament Hălăuceşti, iar terenul şi construcţiile au fost înscrise în domeniul public al CJ. Familia Gutzulescu a iniţiat procedura de retrocedare a construcţiilor şi terenurilor şi, printr-o hotărâre definitivă, i s-au retrocedat 15 construcţii care mai existau şi o diferenţă de teren de 88.462 mp.
În anul 2012 se încearcă punerea în posesie cu bunurile imobile şi se constată că trei dintre construcţii şi 1 ha de teren au fost incluse într-o incintă împrejmuită cu un zid de beton, proprietar fiind Valentin Hârjoi. În acest fel s-a aflat că Lucia Banu fusese împroprietărită pe o zonă ce aparţinuse celeilalte ramuri a familiei Gutzulescu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here