Prima ipoteză privind cauza exploziei devastatoare din Copou: o fisură în conducta de gaze aflată la 100 de metri distanță

Explozia devastatoare care a distrus un bloc din Iaşi scoate la iveală nereguli mari. Au fost găsite fisuri în conducta de gaze care alimenta clădirea. Din această cauză, imobilul a sărit pur şi simplu în aer. Structura clădirii a fost grav avariată, iar locatarii au fost evacuaţi. Oamenilor li s-a pus la dispoziţie camere în căminul unui liceu din oraş.

 

În urma exploziei, unul dintre pereţii exteriori a fost proiectat în stradă. Plafonul de la etajul unu s-a prăbuşit la parter, iar cel de la parter la subsol. Deflagraţia a fost urmată de un incendiu, iar în scurt timp toată clădirea din cartierul Copou a fost învăluită de un fum gros.

 

În urma verificărilor efectuate ieri de angajaţii E.ON  de-a lungul conductei de gaz de pe strada Văscăuţeanu a fost identificată o fisură în ţeavă, care ar fi putut duce la acumularea de gaz în subsolul imobilului.

 

Fisură din branşament este însă de dimensiuni reduse, ceea ce ar însemna că gazul s-a acumulat în subsolul blocului într-o perioadă relativ îndelungată de timp, sau că efectul exploziei a fost amplificat de o cauză locală, neidentificată încă.

 

Inspectoratul de Stat în Construcţii: „Există un colaps parţial în interiorul clădirii, nu pot fi investigate toate elementele structurale din cauza molozului.”

 

Potrivit angajaţilor E.ON, gazul ar fi putut urca de la fisură la deal, prin canivoul conductei, până în subsolul blocului unde s-a produs explozia, la o distanţă de aproximativ 100 de metri. Toate gurile de vizitare de pe traseu sunt etanşe, fără a avea vreun orificiu de aerisire, ceea ce ar explica faptul că gazul a parcurs o distanţă atât de mare înainte de a se acumula într-o pungă. Gazul s-a acumulat acolo unde a găsit loc să iasă din canivou.

 

La Iaşi este aşteptată şi o echipă de la laboratorul de analize a exploziilor INSEMEX- Petroşani. Experţii vor intra în subsol chiar acolo de unde a pornit totul.

 

Explozia s-a produs în momentul în care un pensionar în vârstă de 72 ani a încercat să aprindă lumina la subsol. Omul, fost prodecan la Facultatea de Inginerie Chimică din Iaşi, a fost ucis de deflagraţie. Soţia lui, cercetător ştiinţific, a pierit şi ea, în apartamentul de deasupra. În panică ce a urmat, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri. La spital au rămas internate trei persoane, cu răni la cap şi fracturi.

 

Reprezentanţii primăriei anunţa că E-ON Gaz va acorda un ajutor de urgenţă de trei mii de lei pentru fiecare din cele 16 familii afectate. În plus, va asigura cazarea temporară. Dacă imobilul nu va fi demolat, lucrările de reconstrucţie vor fi suportate de Primărie. Doar două apartamente erau asigurate.

 

Doi oameni au murit, iar alţi 11 au avut nevoie de îngrijiri medicale. Printre locatarii care au rămas fără case sunt numeroşi profesori şi doctori pensionari.

 

Cei doi pensionari care au pierit în explozie erau profesorul universitar Victor Bulacovschi, fost prorector al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, şi soţia sa, fost cercetător la Institutul Petru Poni.

 

(Sursa: Știrile Pro TV)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here