Oraș verde. Parc fotovoltaic întins pe 5 ha la marginea Iașului

Primăriile localităților Iași, Holboca și Țuțora, au semnat un protocol de colaborare, în vederea creșterii eficienței energetice și pentru construirea unui parc fotovoltaic.

 

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a precizat că primăria comunei Țuțora și-a arătat disponibilitatea de a pune la dispoziție un teren cu o suprafață de cinci hectare, pe care să fie amplasat viitorul parc fotovoltaic.

 

Interconectarea la sistemul energetic național se va face în punctele de acces aflate pe teritoriul comunei Holboca.

 

Valoarea proiectului nu depășește 25 de milioane de lei și poate fi realizat cu ajutorul fondurilor europene.

 

Proiectul va fi inclus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Iaşului, în contextul în care principalele autorităţi implicate în derularea investiţiei sunt primăriile din Iaşi, Ţuţora şi Holboca.

 

„Pe principiul eficienţei energetice s-a propus să construim o staţie de celule fotovoltaice, iar energia de acolo să o folosim în spaţiul public, iluminat, şcoală, grădiniţă etc. La Ţuţora, disponibilitatea de teren este mult mai mare decât în alte localităţi. De asemenea, avem posibilitatea de a ne integra foarte uşor în sistemul naţional, acolo fiind CET, care are sistemul de injecţie deja prevăzut“, a declarat primarul Iaşului Mihai Chirica.

 

Parcul de la Țuțora va fi al doilea din țară ca mărime, pe primul loc situându-se parcul fotovoltaic din comuna Miroslava, inaugurat în luna iulie 2015.

 

Mihai Chirica a mai spus că până în prezent a fost întocmit un studiu referitor la creșterea eficienței energetice în municipiul Iași și acesta face referire la îmbunătățirea iluminatului public și reabilitarea termică a clădirilor din municipiu.

 

Efectuarea studiului a fost finanțată de Comisia Europeană și Guvernul României.

 

(Sursa: radioiasi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here