„Stăpâneşte secretul comunicării” – ateliere de dezvoltare personală gratuite

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”Iași organizează în perioada iulie – august 2016 atelierul de lucru cu tema „Stăpâneşte secretul comunicării”. Atelierul este structurat pe șase module, se adresează tuturor celor care doresc să-și îmbunătățească tehnicile de comunicare, dar și o înţelegere mai bună a comportamentului uman.

 

Vom discuta despre: cum ne dăm seama ce gândeşte interlocutorul, doar din indiciile oferite de limbajul corpului său; cum să ne folosim eficient vocea; care este cea mai importantă întrebare atunci când dorim să ne relaționăm cu cei din jur; de ce uneori suntem înțeleși greşit atunci când comunicăm; cum recunoaștem tipul de comunicare preferat al celui cu care vorbim.

 

Cele șase module se vor desfășura o dată pe săptămână, începând cu 5 iulie 2016, de la ora 18.00, la Sala de lectură și vor avea o durată de 2 ore fiecare. Temele cuprind comunicarea nonverbală, paraverbală, verbală și tehnici de comunicare și sunt structurate după cum urmează:

1. Limbajul corpului – Cum ne dăm seama ce gândeşte, dacă nu vorbeşte? Descifrarea corectă a indiciilor limbajului corpului.

2. Vocea ca instrument de influenţare a comunicării. Tonul, ritmul, volumul, modularea, accentul, pauza, dicţia. Cum anume folosim aceste elemente pentru a capta atenţia şi a conduce discuţia spre obiectivul dorit.

3. Procesul comunicării. Conștientizarea proceselor care au loc în timpul comunicării.

a. Bariere în comunicare –  exerciţii de conştientizare a propriilor bariere şi găsirea celor mai potrivite soluţii pentru înlăturarea lor;

b. Reacţia critică – (mod de formulare a feedback-ului)  – cum putem prezenta ceea ce gândim fără a răni sentimentele celor din jur.

4. Arta de a întreba – Cine întreabă, conduce discuţia. Ce fel de întrebări folosim pentru a obţine informaţiile dorite? Vom formula, reformula, readapta întrebările pe care le folosim în viaţa de zi cu zi pentru a obține informațiile dorite.

5. Tipuri de comunicatori – vizuali, auditivi, kinestezici – VAK. Descoperim modalitatea preferată de receptare, stocare, reactualizare, decodificare a informației şi o înţelegem pe a celorlalţi.

6. Abilităţile sociale – componente ale inteligenţei emoţionale: ascultarea activă, intrarea în raport cu ceea ce simt ceilalţi, asertivitatea.

 

Atelierul va fi susținut de Gabriela Taşcă, consilier de dezvoltare personală și formator, având o experienţă de 25 de ani în domeniul relaţiilor cu clienţii.

 

Participarea este gratuită, pe bază de înscriere prealabilă. Vârsta minimă este de 16 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here