BREXIT. Jean Claude Juncker: „Nu va fi un divorț amiabil”. Va crește influența Germaniei

La o zi după decizia istorică a Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, politicienii încearcă să evalueze efectele pe termen lung şi să se organizeze pentru ceea ce va urma.

 

Preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker spune că nu are niciun rost să mai aşteptăm până în octombrie pentru a începe să negocierea privind termenii despărţirii, aşa cum ar fi dorit premierul britanic. Oficialul european avertizează că divorţul nu va fi amiabil, dar nici povestea de dragoste dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu a fost prea intensă. Preşedintele Comisiei Europene mai spune că retragerea Marii Britanii va creşte rolul Germaniei şi precizează că nu este exclus ca şi alte ţări membre să organizeze referendumuri similare.

 

„Trebuie să ţinem Europa unită. Nu putem cădea pradă isteriei sau şocului”, a spus şi Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe

 

După şocul iniţial produs de rezultatul votului din Marea Britanie, Uniunea Europeană încearcă să se regrupeze. Miniştrii de externe ai celor şase ţări fondatoare UE se întâlnesc azi la Berlin. Tot acolo sunt aşteptaţi luni preşedintele Franţei, premierul Italiei şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Nu e o întâmplare că primele discuţii europene după Brexit au loc în capitala Germaniei.

 

„Germania va continua să joace un rol central, chiar mai important în Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu pentru cotidianul Bild.

 

O analiză împărtăşită şi de agenţia americană Stratfor, care subliniază că retragerea Marii Britanii dă peste cap raporturile de putere din UE.

 

„Germania se baza pe sprijinul Marii Britanii pentru a promova comerţul liber în faţa tendinţelor protecţioniste ale Franţei. Franţa vedea Marea Britanie nu doar ca pe un partener esenţial în domeniul apărării, ci şi ca pe o contrapondere pentru influenţa germană”, scrie Stratfor.

 

Mai mult, retragerea Marii Britanii lasă ţările estice fără un aliat important în ceea ce priveşte relaţiile Europei cu Rusia, căci Londra a susţinut întotdeauna o poziţie mai aspră faţă de Moscova după anexarea Crimeei, în timp ce Germania se arată din ce în ce mai reconciliantă.

 

„Odată cu Marea Britanie, nu pierdem doar o ţară membră, pierdem istoria, tradiţia şi experienţa unei ţări care a marcat Europa timp de decenii”, recunoaște șeful diplomației germane.

 

Pierderea Marii Britanii va reduce şi influenţa Uniunii Europene pe plan mondial, lăsând-o mai vulnerabilă în faţa unor provocări precum criza imigraţiei şi terorismul internaţional, scrie Stratfor. În acelaşi timp, acest vot istoric riscă să fie doar primul dintr-o serie.

 

„Populiştii nu pierd nicio ocazie ca să-şi expună gălăgios ideile antieuropene”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, fără să excludă referendumuri pentru ieşirea din UE şi în alte ţări membre.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here