Dulgheru revine glorios pe piaţa imobiliară: clădire de birouri la Sinta, pe terenul cumpărat de la Vasile Câtea

Pentru oamenii obişnuiţi, concesionarea unui teren de la Primărie înseamnă multe luni şi chiar ani de aşteptare. Pentru Sorin Gabriel Dulgheru, demersurile au durat din decembrie 2015 până în aprilie 2016. Afaceristul tatonează periodic vigilenţa şi „amabilitatea” arhitecţilor din Primărie, având, deja, în „cazier” intenţia de a ridica un monstru arhitectonic.

 

Consiliul Local Iaşi a aprobat, înainte de Paşte, scoaterea la licitaţie a concesionării unui teren public aflat pe bulevardul Primăverii, la Sinta (fostul Centru de Calcul). Terenul are 230 de mp şi va fi utilizat drept parcare pentru o clădire de birouri ce va fi ridicată de către omul de afaceri Sorin Gabriel Dulgheru. Fără această concesionare, afaceristul ar fi fost ars la buzunare. Ar fi avut nevoie de sume enorme pentru amenajarea unei parcări subternane. Dulgheru, asociat la compania de transport Intertranscom, este cunoscut mai ales pentru că a dorit să construiască o clădire pe colţul de pe strada Elena Doamna spre Pădurii, dar arhitecţii s-au opus.

 

Parcarea lăsată în paragină

Dulgheru a apărut brusc pe piaţa imobiliară din Iaşi după ce, într-o şedinţă a Comisiei de Urbanism din Consiliul Local Iaşi, a cerut eliberarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru o clădire cu opt nivele în intersecţia Elena Doamna cu Pădurii. Arhitecţii au sărit ca arşi la această propunere, din cauza regimului de înălţime actual al zonei, unul mai redus, dar şi a problemelor de vizibilitate pentru tramvaiele care urcă spre Târgu Cucu dinspre Tătăraşi.

 

 

 Dulgheru are de ce să fie vesel: afacerile îi merg din plin şi va construi lângă Sinta

Ulterior, Dulgheru a renunţat la clădirea înaltă, cerând Serviciului de Urbanism, în schimb, aprobare pentru o parcare subterană. Însă investitorul nu mai face niciun demers pentru a obține actele necesare, semn că nu e interesat de parcare. Practica folosită în aceste cazuri este de a începe cu o parcare și de a urca apoi cu câteva etaje prin reautorizări succesive. Dar acestea trebuie rezolvate în liniște. Un caz similar s-a petrecut în Păcurari, unde se construiește un bloc pe o autorizație de parcare.

„Până la această dată nu s-a înregistrat cerere de emitere a certificatului de urbanism în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal (PUZ)”, a comunicat Primăria Iaşi.

 

Tranzacţie cu Vasile Câtea

În paralel, Gabriel Dulgheru a pus mâna pe un proiect cu PUZ aprobat, cu tot cu terenul de 871 mp. Vânzător: pesedistul Vasile Câtea, imobilul fiind situat lângă clădirea Sinta. Documentaţia aprobată de Primărie prevede ridicarea unei clădiri de birouri P plus 4, cu înălţime de peste 20 m. Aria construită a clădirii va avea 325 mp, iar aria desfăşurată pe toate etajele va fi de 1.567 mp. Preţul plătit de Dulgheru: 180.000 de euro.

 

 Pe colțul de la „5 Drumuri”, Dulgheru voia un bloc cu șapte etaje

Concesionare rapidă

Conform unui comunicat al Primăriei, în prezent există depuse, de la începutul anului, 30 de cereri de concesionare directă sau prin licitaţie. “Sunt oameni simpli care aşteaptă cu anii concesionarea terenului de sub balcon, la bloc”, ne-au transmis surse din cadrul Primăriei Iaşi.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, spune, însă, că termenul obişnuit de rezolvare de la depunerea cereri până la aprobarea de către Consiliul Local este de 2-3 luni. Dulgheru a depus cererea de concesionare pe 2 decembrie 2015, la trei luni după ce a cumpărat terenul de la Câtea. Înainte de Paşte, cererea i-a fost aprobată în Consiliul Local, urmând ca pentru suprafaţa de 230 mp să fie organizată licitaţie.

Terenul destinat parcării este evaluat de către Primărie la 156,98 euro/mp – valoare totală de 36.105 euro. Preţul de pornire al licitaţiei ce va fi organizată este de 3.620 euro/an. De pe 28 decembrie, Dulgheru are deja şi certificat de urbanism pentru amenajarea parcării. Aceasta ar urma să aibă 33 de locuri – 17 la nivelul solului, 16 în subsol.

 

Citește și Imobiliare de Breazu care-ţi mută nasul. Investiţie urât mirositoare în apropiere de Iaşi: au venit la aer curat şi au dat de coşmar

 

Cine este Sorin Gabriel Dulgheru

Proprietarul discret al Intertranscom şi al altor firme de construcţii, locuieşte lângă Iaşi, la Bârnova. Puţini ieşeni i-au auzit numele până când a vrut să construiască o clădire de birouri imensă pe o bucată minusculă de teren de pe Elena Doamna. Este asociat în firma de transport Intretranscom.

 

 „Nu am vândut de plăcere terenul. Riscam să mi-l ia banca. Am avut o înţelegere, am găsit cumpărător, l-am dat. Din suma totală, 130.000 de euro i-am dat băncii.  Acea clauză din contract cu garanţia de 10.000 de euro mi-a fost impusă de cumpărător. Preţul era bun”  Vasile Câtea

10.000 de euro garanţie pentru autorizaţie

Conform contractului încheiat între Vasile Câtea şi Gabriel Dulgheru, acesta din urmă a făcut plăţi în mai multe tranşe. Prima tranşă – 124.528 de euro – a fost achitată în septembrie 2015, la autentificarea contractului. În aceeaşi zi, lui Câtea i-a fost virată şi suma de 200.848 de lei, în contul a 45.471 de euro. Diferenţa de 10.000 de euro, conform contractului, va fi plătită de către Dulgheru „după eliberarea pe numele cumpărătorului a autorizaţiei de construire a unui imobil birouri şi servicii pe terenul ce face obiectul contractului conform PUZ nr. 228 din 30.06.2015, dar nu mai târziu de 14 septembrie 2016”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here