Săptămâna Internațională a Asistentei Medicale, la UMF Iași

Cadre didactice de la Colegiul Universitar Karel de Grote din Antwerp (Belgia) și Universitatea de Științe Aplicate din Windesheim (Olanda) se află săptămâna aceasta la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași pentru a lua parte la cea de-a doua ediție a International Nursing Week.

 

În cadrul acestei manifestări, lectorii invitați, alături de profesorii de la universitatea de medicină ieșeană, susțin prelegeri prin care vor împărtăși exemple de bune practici din educație și profesie, existente în nursingul european. Seria de conferințe are loc în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie din Iași iar intrarea este liberă.

 

Conf.Dr. Ileana Antohe, de la disciplina Nursing a Facultății de Medicină, organizator al evenimentului: „Ideea de a organiza a doua ediție a International Nursing Week pentru studenții de la specializarea Asistență Medicală Generală ai UMF Iași ne-a venit firesc, în contextul colaborării de lungă durată cu facultăți europene de asistenți medicali, cu tradiție, parteneri în cadrul programelor Erasmus ale Comisiei Europene. Alături de cadrele didactice din universitatea noastră, lectorii invitați sunt cadre universitare din Belgia – Colegiul Universitar Karel de Grote din Antwerp, cu care colaborăm din 2003 și cu care am derulat și derulăm și în prezent proiecte europene. De asemenea, mai participă și lectori din Olanda, de la Universitatea de Științe Aplicate din Windesheim. Împreună cu aceste facultăți am colaborat în consorțiile universitare din rețelele tematice europene de Nursing: TENN (2002-2005) și în proiectul EmpNURS (2010-2013). Sperăm ca acest eveniment să ofere studenților noștri o imagine directă, din perspectivă europeană, a ceea ce înseamnă educația academică de nursing. Ne-am propus și aprofundarea legăturilor cu aceste universități, încurajarea dezvoltării de noi proiecte și parteneriate, schimburi Erasmus de studenți și cadre didactice precum și elaborarea unor materiale educaționale comune pentru specializarea de Asistență Medicală Generală.”

 

 

Prof.Dr. Doina Azoicăi, prorector UMF Iași: „Este o manifestare care are deja tradiție, organizată în urma unor colaborări sub egida ERASMUS între Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și cele două universități din Belgia și Olanda. Disciplina de Nursing, sub coordonarea doamnei conferențiar Ileana Antohe, a desfășurat o intensă activitate de susținere a mobilităților studenților de la specializarea Asistență Medicală Generală în țări europene în vederea formării și perfecționării în domeniu. Totodată, în paralel cu această preocupare, a făcut posibilă creșterea vizibilității universității în domeniul nursingului medical prin implicarea în granturi europene pentru optimizarea învățământului din această specialitate și crearea de profesioniști competitivi la nivel european. Specializarea Asistență Medicală Generală este o direcție importantă pentru universitatea noastră, acordându-se întreaga atenție pentru dezvoltarea ei, fapt recunoscut la nivel național și internațional.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here