Întreprinderea socială REDU din Iași – un an de existență

În aprilie 2016 întreprinderea socială REDU din Iași și-a încheiat perioada de activitate finanțată de către Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009 – 2014, în cadrul domeniului de finanțare Inovare Verde în Industria din România.

 

REDU recondiționează haine, redă viață textilelor și creează noi produse din materiale colectate, care altfel ar fi aruncate și ar amplifica impactul negativ asupra mediului înconjurător. Ideea proiectului a început să fie aplicată încă din septembrie 2014, urmând ca în aprilie 2015 să fie deschisun magazin fizic, dar și online, în care sunt expuse creațiile atelierului.

Întreprinderea integrează în misiunea ei cele 3 dimensiuni ale dezvoltării durabile: mediul, societatea și economia,dovedind că relațiile dintre ele pot fi armonizate și guvernate de principii solide, astfel încât să se poată contribui la crearea unei comunitățicare este ecologic sustenabilă, social echitabilă și facilitează un comerț etic. REDU aimplicatpeste 1500 de oameni care au donat materiale șiau participat la evenimente publice precum bazaruri solidare, ateliere creative, evenimente conviviale sau proiecții de filme care au fost organizate cu scopul conștientizării costurilor ascunse ale industriei modei, încurajării populației către un consum responsabil și manifestării solidarității în comunitate.D
e asemenea, o cantitate semnificativă din hainele primite au fost donate către grupuri defavorizate social.

 

Peste 3 tone de materiale au fost strânse prinintermediul celor 10 centre de colectare din Iași, din care s-au produs 1000 de articole noiși au atras peste 500 de clienți. Fiecare tonă de material textil refolosită reduce degajarea a 20 de tone de COîn atmosferă. Astfel, REDUa prevenit eliminarea a 60 de tone de CO2, cantitate care ar fi absorbită într-un an de o pădure de 75.000 de copaci.

REDU este prima întreprindere socială din România care realizează produse noi din textile și accesorii donate, dar și din resturile de materiale oferite de către fabrici și ateliere locale. Este, de asemenea,prima inițiativă din Iași princare se colectează materiale vechi și folosite din comunitate cu scopul reutilizării lor. În calitate de afacere socială, veniturile realizate nu vor fi niciodată utilizate în scopurile personale ale fondatorilor, ci vor fi investite în dezvoltarea ideii care acționează pentru o cauză comună: reducerea deșeurilor textile care impactează negativ mediul.

 

Cu ocazia împlinirii unui an de existență, echipa a lansatîn cadrul unui eveniment publico a treia colecție de haine și accesorii redesigned,creată de către slow fashion designer-ul Lisbeth Lovbak Berg.

Finalizarea colaborării cu Granturile Norvegiene a fost marcată și prin prezența la Iași aambasadorului Norvegiei, doamna Tove Bruvik Westberg,care a vizitat spațiile REDU (atelierul și magazinul), a cunoscut echipa întreagă și și-a manifestat încurajările față de proiect:„Aș vrea să felicit organizația pentru realizările privind procesele de colectare, reciclare, reutilizare, educare și că se asigurăde existența unei dezvoltări durabileîn România. Mi-au plăcut produsele REDU șiîmi dorescfoarte mult pe viitor să mă întorcpentru a vedea impactul pozitiv pe care întreprinderea îl va avea în Iași.”

 

REDU își va continua activitatea de colectare a materialelor textile și de transformare a lor în produse noi. Cei interesați să contribuie la dezvoltarea proiectului pot dona haine, accesorii sau să devin
ă voluntari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here