Obiceiuri laice în Noaptea Învierii, dincolo de Prut. Moldovenii au făcut ruguri și au ars anvelope

Poză simbol
În Noaptea Învierii localnicii din mai multe sate fac ruguri şi ard anvelope. Ritualul, cunoscut sub numele de „Denii”, este criticat de biserică şi sancţionat de autorităţi. Tradiţia este respectată şi în satul Cuhureştii de Jos din raionul Florești unde oamenii au adunat din timp vreascuri şi cauciucuri, scrie Publika.md.

În satul Cuhureştii de Jos, rugul se face în fiecare an de Paşte. Localnicii susțin că transmit această tradiție din generație, în generație:

„Am pregătit vreascuri, am grămădit niște scaturi acolo, să-l pornim deodată. Așa în tot anul ne străduim să fie frumos. Ne distrăm. Așa e dat de la moși-strămoși, de la părinți. Și așa facem în tot anul.”

 

Oamenii cred că această tradiţie alungă toate cele rele din sat:

„Este foarte important. Pentru că este învierea lui Iisus Hristos. Aducem de undeva foc și mergem în jurul bisericii. Toată răutatea din sat, tot lucrul cel rău, toți ei ard, prin foc ei dispar. Sunt pentru prima dată la primul rug în viața mea. Mi-a plăcut foarte mult. M-a impresionat. Un rug foarte mare, frumos.”

 

Un alt obicei este de a sări peste foc. Cei vârstnici spun că acest lucru te face mai puternic. Obiceiul este criticat de biserică, pentru că ar avea origini păgâne.

„Aceste focuri nu sunt permise de sfânta biserică, dar oamenii nu poți să-i oprești. În sufletul fiecărui om este o necesitate în aceste zile, pentru cele duhovnicești. Și dacă noi atâția ani am fost prigoniți, dacă nu le-au dat lor voie la biserică, la copii să ia acest foc, ei s-au dus și au aprins în altă parte focurile”, a precizat parohul Catedralei “Sfântul Nicolae” din Bălți, Mihail Sărăcuță.

 

În ajunul sărbătorilor pascale, ministerul Mediului a avertizat că cei care vor da foc anvelopelor vor fi amendaţi. Specialiştii atenţionează că în procesul arderii cauciucurilor, în atmosferă sunt emanate 23 de substanţe chimice periculoase, dintre care opt sunt cancerigene.

 

 

(Sursa: publika.md)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here