Şase luni de la tragedia de la Colectiv. Ce a rămas în urma focului devastator

FOTO: adevarul.ro

„Ne-aţi schimbat viaţa fără să ştiţi“, acesta este mesajul rămas înrămat şi pus sub una dintre cele două cruci din altarul „Colectiv“. La colţul străzii „Între Gârle“, în Piaţa Bucur din Bucureşti, se simte cel mai apăsător durerea prin care sute de tineri au trecut în noaptea de 30 octombrie. Sâmbătă, pe 30 aprilie, se împlinesc şase luni de la incendiul devastator.

 

Altarul „Colectiv” este în continuare încărcat cu icoane, cruci cu îngeraşi, candele sau ghivece cu flori, dar şi cu pozele tuturor celor care au încetat din viaţă în urma incendiului. Poze în care zâmbesc, în care sunt înconjuraţi de prieteni sau în care sunt surprinşi practicându-şi pasiunile. Pe ele sunt scrise mesaje de rămas bun: „Te vom iubi mereu”, „Nu te vom uita niciodată”, „Odihniţi-vă în pace” şi „Împreună rezistăm”. Pe asfalt, lângă steagurile României pe care sunt imprimate simbolurile „Colectiv” şi lângă coroanele de flori din plastic, stau câţiva ursuleţi de pluş uzi şi plini noroi, care par să fi fost acolo, păzindu-I pe cei 64 încă de la început, scrie Adevărul.

 

Pe jos, în faţa altarului, au mai rămas doar semnele solidarităţii, în culori de roşu şi alb şi în forme de lumânări arse şi topite până când s-au lipit de ciment şi pe care nici ploaia nu a reuşit să le spele.      

Pozele alb-negru şi numele celor 63 de morţi sunt puse împreună, una lângă alta, pe un banner negru de pânză, agâţat acum de copacii şi stâlpii din spatele altarului. Pe o bandă neagră sunt agăţate amulete argintii în formă de inimă, iar pe fiecare dintre ele este agăţat câte un şnur alb-negru. Pe stâlp este lipită poza cu numărul 64, cea a lui Radu Sienerth, ultimul care s-a stins din viaţă. Nu se află alături de ceilalţi, pe banner, semn că toată lumea spera să nu mai fie nevoiţi să mai treacă încă un nume pe listă şi încă o poză în revistă.

 

Intrarea de la Maternitatea Bucur este păzită zi de zi de către un poliţist al Sectorului 4, însă acesta nu vrea să dea prea multe explicaţii: „Mergeţi la sediul nostru şi întrebaţi acolo. Dacă vreţi să aflaţi mai multe, mergeţi la Poliţia Locală a Sectorului 4, e aproape”. Cu greu şi cu puţine cuvinte, prezintă totuşi ce a văzut el că se întâmplă atunci când stă de pază: „Mai vine lumea, mai aprinde câte o lumânare”.

 

 

Citește mai multe pe Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here