Record de transplanturi renale la Iaşi. Oamenii acceptă mai uşor să-i ajute pe cei suferinzi

FOTO: evz.ro
Poză simbol
De la începutul anului, la Centrul de Transplant Renal din Iaşi s-a efectuat în fiecare săptămână câte o astfel de intervenţie. Medicii nefrologi şi cei care se ocupă de prelevarea organelor spun că rudele celor aflaţi în moarte cerebrală sunt mult mai deschişi şi acceptă mai uşor să-i ajute pe cei aflaţi pe lista de aşteptare, potrivit Adevărul.

La Iaşi s-au efectuat deja 14 operaţii de transplant de rinichi la Spitalul „Dr C. I. Parhon’’, ceea ce înseamnă în medie câte unul pe săptămână. Uneori, nici într-un an întreg nu se fac atât de multe intervenţii. De exemplu, în anul precedent, pe parcursul celor 12 luni s-au efectuat 15 transplanturi. Numai în primul trimestru din acest an s-au făcut 14 transplanturi, 11 de la donatori în moarte cerebrală, restul de la donatori înrudiţi.

 

Medicii pun această creştere semnificativă a intervenţiilor pe seama aparţinătorilor, care înţeleg că persoanele aflate în moarte cerebrală nu mai au şanse de recuperare şi acceptă să le doneze organele.

„Acum sunt şi mai multe centre de prelevre în Moldova, dar se pare că şi familiile donatorilor sunt mai deschise la ideea de transplant. S-au văzut rezultele şi au înţeles că pot salva alte vieţi’’, spune dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi, pentru Adevărul.

 

Specialiştii susţin că astfel, persoanele care aşteaptă de ani de zile un organ sănătos primesc şansa la o viaţă normală.

 

„Transplantul de rinichi schimbă complet viaţa pacienţilor care fac dializă. Practic, de trei ori pe săptămână, ei petrec câte o zi în spital, la dializă, nu pot munci, au numeroase restricţii. Un rinichi le îmbunătăţeşte calitatea vieţii’’, spune doctorul Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Dr. C. I Parhon” Iaşi. La Centrul de Dializă din Iaşi sunt 400 de persoane în evidenţe.

 

 

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here