Jumătate din populaţia judeţului se tratează la un singur spital. Se întâmplă la Bacău

În Bacău, un singur spital trebuie să trateze jumătate din populația județului. Medicii recomandă internarea după ce analizează cu mare grijă gravitatea fiecărui caz în parte. În 2007 a început construcția celui de-al doilea spital, dar de trei ani lucrările bat pasul pe loc.

 

Spitalul Județean Bacău e direct responsabil de sănătatea a jumătate din populația județului, adică 450.000 de oameni în total. Noțiunea de „cod roșu de urgență” a devenit obișnuință pentru cei 200 de medici, chemați adesea de acasă, din timpul liber, pentru a se ocupa de numărul mare de cazuri.

 

„Ca să faci un act medical de calitate și pentru a fi bolnavii urmăriți corespunzător, se stabiliseră, deci prin normele Ministerului, cel puțin pe specialitatea noastră, cam un medic la 10 bolnavi, ori noi suntem 6 la 90,” spune pentru Digi24 Mihai Mihailov, medic primar medicină internă.

 

Cele o mie de paturi, prea puține în raport cu solicitările, sunt mereu ocupate. De aceea, mulți pacienți sunt trimiși în alte județe. În plus, în Bacău nu există secție de cardiologie intervențională, deși 20% dintre pacienții care ajung la urgențe suferă de afecțiuni ale inimii. Mirela Romaneț, angajată a spitalului, își amintește că acum 3 ani, când a suferit un infarct, medicul de gardă nu a putut să o ajute.

 

O altă problemă: în județ nu funcționează niciun RMN în clinicile de stat. în unitățile medicale publice, pentru investigații amănunțite.

„Fără discuție că un aparat de rezonanță magnetică nucleară este necesar și util pentru pacienții care se adresează spitalului nostru,” precizează Elena David, șeful Secției de Radiologie și Imagistică Medicală.

 

Culmea, un astfel de aparat există, dar stă închis într-o clădire abandonată, unde ar fi trebuit să fie Spitalul Municipal. În 2012, primăria a cumpărat aparatură modernă în valoare de 10.000 de lei pentru această clinică, deși lucrările erau departe de a fi gata. Mai rău, constructorul a intrat în faliment acum 3 ani, iar autoritățile locale nu au organizat încă o nouă licitație.

„În acest an în bugetul municipiului Bacău au fost acordate 10,3 milioane de lei pentru continuarea construcțiilor. Spre comparație, insula de agrement a primit 19 milioane de lei, adică aproape dublu, semn că nu e o prioritate spitalul,” explică Marian Damoc, președintele Asociației Neguvernamentale.

 

Pentru ca noul spital să fie gata, ar mai fi de realizat 20% din lucrări, în valoare de 50 de milioane de lei. Banii există, dar sunt sunt ținuți într-un cont până ce primăria va găsi un nou constructor.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here