Focarul din Tudor: clădirea-fantomă transformată în raiul şobolanilor

Turnul scheletic e plin de șobolani, iar în spate e un restaurant
O investiție ratată a lăsat în urmă un mastodont pe patru niveluri, devenit Dispeceratul boschetarilor. Primăria nici nu mai știe cine e proprietar, singura legătură fiind o adresă din urmă cu 15 ani. E un vid legislativ: autoritățile n-au voie să calce proprietatea, iar titularul nici măcar nu mai poate fi amendat. Boschetarii și rozătoarele au împânzit zona, ocupată de vile și de două localuri foarte aglomerate.

 O clădire din campusul studențesc Tudor Vladimirescu a devenit reședința boschetarilor, dar și a șobolanilor. Vecinii sunt disperați pentru că administrația locală nu ia măsuri de igienizare a zonei. Însă, municipalitatea nu poate face altceva decât să amendeze proprietarul clădirii, în baza unei hotărâri de Consiliu Local care prevede că responsabilitatea curățeniei pe terenurile private revine titularilor de bunuri. Mai mult, este greu de găsit și proprietarul, pentru că acesta a fost amendat în urmă cu 15 ani, procesul verbal fiind singura legătură cu cel care, cândva, a început investiția.

 

Vecin: ”E plin de șobolani”

Imagine de coșmar. Poliția Locală s-a mișcat doar la sesizarea 7EST, deși clădirea e de 15 ani acolo

 

Studenții, dar și comercianții din zonă au declarat că zona este plină de gunoaie de ani buni. ”Nimeni nu face nimic. Se adună oameni ai străzii și vin cu saci de PET-uri. Este o mizerie de nedescris. Seara este și periculos. Se îmbată pe acolo și încep să se certe. În clădirea abandonată sunt tot felul de deșeuri depozitate. Proprietarul, nu știu cum îl cheamă. Știu că omul este bolnav cu capul. Mai are o casă cu niște ziduri de beton, undeva pe C.A Rosetti. Îi spunea Ștefan și nu mai știu cum. Avea bani pe vremuri. Voia să facă un consulat al Republicii Moldova. Nu a mai avut bani. Nu am mai auzit nimic de el. Nu știu exact care erau legăturile”, a spus un vecin din zona căminului T13.

Mai mult, la nici doi metri de clădirea abandonată, își desfășoară activitatea Italianissimo Pub. Șefii localului au vrut să acopere clădirea dezolantă, dar nu au primit aviz de la primărie. ”Din câte știu este o clădire în curs de demolare. Nu putem face nimic. Am vrut să acopăr clădirea, dar nu ne-au dat voie de la primărie. Este mizerie… Nu avem ce să facem. Nu știu cine este proprietarul de acolo”, a declarat Nicola Stagi, administratorul Italianissimo Pub. La doi pași se află și pub-ul sportiv al proprietarului de pizzerii din Iași, cunoscut sub porecla Mopsul.

 

Clădire neautorizată

Proiectul imobiliar a fost început în urmă cu 15 ani. Inspectorii Primăriei l-au amendat pe inivestitor pentru că imobilul a depășit limita de proprietate. Lucrarea a fost stopată din lipsă de fonduri, rămânând în urmă pilonii și planșeele de beton, înconjurate de bălării și gunoaie. Reprezentanții Poliției Locale Iași au precizat că vor verifica proprietarul pentru a-l amenda. ”Polițiștii locali se vor deplasa la fața locului. În funcție de cele constatate, vom dispune măsurile care se impun, conform legii”, a declarat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al instituției.

 

Ce spune legea

 

Conform HCL 172 din 2002, proprietarii clădirilor sunt amendați pentru  ”neîmprejmuirea incintelor de construcții sau reparații ai șantierelor în execuție și neluarea măsurilor de salubrizare și întreținere a curățeniei în jurul împrejurimilor”. Clădirea din Tudor Vladimirescu reprezintă și un risc pentru copiii din zonele cu case. ”E periculos și pentru copii. Sunt neastâmpărați care se duc acolo să se joace. Acolo este numai structura, nu sunt pereți sau balustrade la scări. Se poate întâmpla o grozăvie acolo. Trebuie făcut ceva, împrejmuit sau semnalizat măcar”, a mai spus un vecin din zona Tudor Vladimirescu.

 

CITEȘTE ȘI

EXCLUSIV. Fiul lui Surdu se însoară cu fosta soție a lui Bogdan Corduneanu

 FOTO. „Apărătorii Patriei” (Dallas), cartierul ieșean unde oamenii trăiesc ca la începutul secolului trecut

 

La stat, la fel: Fantoma „Tineretului”

O soartă asemănătoare a avut-o și o clădire din centrul orașului. Este vorba despre fostul cinematograf Tineretului, de pe strada Lăpușneanu. După ce RADEF nu a mai proiectat filme în incinta cinematografului, imobilul a fost ocupat urgent de oamenii străzii. Au depozitat gunoaie, zona căpătând un aspect de ghetou. Până acum doi ani, când un foc declanșat în clădire a distrus aproape complet ceea ce era cândva Cinematograful Tineretului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here