Zamosteanu stă blocat de-o ruină trecută pe lista monumentelor. Mogulul imobiliarelor din Iaşi a dat în judecată Ministerul Culturii

Dezvoltatorul a cumpărat clădirea, deși știa riscul de a sta la mâna Comisiei Monumentelor. Corpul vechi mai stă în doi pereți și n-are acoperiș, fiind în pericol de autoprăbușire. De 14 luni, ministerul nu-i dă niciun răspuns: nici că da, nici că nu. Zamosteanu cere în instanță 1.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere, pentru că a luat avans de la clienții care așteaptă locuințele.

 

Un mogul imobiliar se războieşte în instanţă cu Ministerul Culturii pentru a demola un corp al Fabricii de tricotaje Moldova aflat pe lista monumentelor istorice. Cristin Zamosteanu susţine în cererea de chemare în judecată că acea clădire riscă oricând să se prăbuşească, iar pentru că nu poate fi demolată nu a reuşit să finalizeze lucrările la un bloc de locuinţe.

 

Vrea un răspuns

Cristin Zamosteanu, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa imobiliară, a cerut Curţii de Apel Iaşi să oblige Ministerul Culturii prin Comisia Naţională a Monumentelor Istorice să se întrunească în comisiile de specialitate şi să soluţioneze cererea sa de declasare parţială a Fabricii de Tricotaje Moldova (corp vechi) de pe strada Păcurari nr. 115.  De asemenea, omul de afaceri solicită şi plata unor penalităţi de întârziere de 1.000 de euro pe zi de la data formulării acţiunii până i se va răspunde la adresa formulată şi până la data comunicării ordinului de declasare sau a răspunsului motivat privind nedeclasarea.

 

Clădirea în ruină de care se împiedică dezvoltatorul imobiliar e trecută pe lista monumentelor

Pus să aştepte

Zamosteanu spune în plângerea adresată instanţei că, din februarie 2015, în calitate de proprietar al Fabricii de tricotaje Moldova  (corp vechi) din Iaşi, construcţie inventariată în lista monumentelor istorice, a făcut numeroase demersuri la instituţiile din subordinea ministerului pentru declasarea parţială a imobilului. Omul de afaceri ar fi depus iniţial la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi documentele necesare printre care şi istoricul parcelei din 1900 până în prezent, acordul tuturor proprietarilor, dar, deşi i s-a comunicat la un moment dat telefonic că i-a fost avizată cererea, nu ar fi primit niciun document oficial.

 

Trebuia să predea apartamentele

Această situaţie i-ar fi încurcat afacerile lui Cristin Zamosteanu, care, în mai 2015, a demarat documentaţia pentru supraetajarea unui bloc de locuinţe situat în vecinătatea clădirii considerată monument istoric. „Imposibilitatea continuării lucrărilor de construire din lipsa autorizaţiei de construire menţionate a generat întârzieri în respectarea unor relaţii contractuale cu terţi (promisiuni de vânzare-cumpărare privind apartamente ce urmează a forma ansamblul rezidenţial edificat de subsemnatul), în condiţiile în care, în 31 octombrie 2015, era stabilită data limită de predare imobiliară”, arată Cristin Zamosteanu, în plângerea adresată Curţii de Apel Iaşi.

 

În pericol de prăbuşire

Acesta susţine şi că imobilul respectiv este în pericol de autoprăbuşire, fiind un real pericol pentru trecători. Mai mult, în 8 noiembrie 2010, printr-un ordin al Ministerului Culturii s-a dispus declasarea parţială din lista monumentelor istorice a imobilului Fabrica de Tricotaje Moldova (corp vechi) şi sediu Mica Industrie, iar construcţia respectivă era într-o stare mai bună.
„Personal am întreprins toate demersurile  în vederea evitării unei tragedii  ca urmare a stării deosebit de avariate în care se află imobilul în discuţie”, mai arată Cristin Zamosteanu. Omul de afaceri susţine că inclusiv Inspectoratul de Stat în Construcţii a confirmat concluziile unui expert tehnic, care preciza că structura de rezistenţă a construcţiei este compromisă iremediabil, iar soluţia este cea de demolare prin raportarea şi la valoarea istorică redusă a clădirii.

 

Citeşte şi Dosarele X la Primăria Iaşi: semnăturile lui Vericeanu au fost şterse

 

Ţara lui Kafka

„În condiţiile în care, prin tergiversarea nejustificată a întregii proceduri, am fost pus în situaţia să blochez o investiţie constând în finalizarea unui proiect de dezvoltare imobiliară, apreciez că este justificată solicitarea subsemnatului de a solicita obligarea pârâtului la plata penalităţilor”, a conchis omul de afaceri.
Contactat de 7EST, Virgil Băbâi, șeful Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu, spune că instituția ieșeană nu poate decide nimic în această privință: „Am primit cererea domnului Zamosteanu și am transmis-o oficial Ministerului Culturii. Nu am primit niciun răspuns până astăzi, nu știu motivele. Declasarea de pe lista monumentelor se face doar la nivel de minister”.

 

Zamosteanu a terminat un bloc, al doilea e în construcţie, iar pe-al treilea nu-l mai poate face

Zamosteanu, imperiu făcut în câţiva ani

SC Luisier SRL, este firma administrată de Cristin Zamosteanu, care îşi are sediul în strada Pacurari 115 A şi are ca obiect de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Potrivit datelor oficiale, cifra de afaceri a firmei era în 2012 de 251.557 de lei, iar în 2013 şi 2014 de aproape 218.000 de lei. În urmă cu doi ani SC Luisier SRL a înregistrat un profit de 52.626 lei şi datorii de 115.436 de lei.
Cristin Zamosteanu controlează un imperiu format din blocuri de locuinţe, o grădiniţă şi şcoală primară, salină, sală de fitness, spălătorie auto, dar şi alte afaceri.
Printre proiectele sale imobiliare se numără şi Premium Residenz, un bloc de apartamente din Târgu Cucu, iar în decembrie 2015 a avut ca termen de finalizare ansamblul rezidențial Lazăr Rezidence, de pe strada Zimbrului 17.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here