Veolia: pariul „Iași”, câștigat. Urmează România

Operatorii de agent termic din toată România au venit la Iași să vadă minunea celui mai eficient sistem din țară. Chiar preşedintele Ligii Naţionale Habitat, Mihai Mereuţă, susţine că a fost uimit de eficienţa implementării proiectului de la Iaşi. „Vrem o asociaţie naţională cu reprezentativitate în faţa Guvernului”, spun şefii Veolia. Practic, compania care a preluat termoficarea de la Iaşi a reuşit să obţină costuri reale cu 50% mai mici pentru populaţie, introducând „module termice de apartament”

 

Cu o dimensiune comparabilă cu a centralelor termice murale, modulele termice instalate de Veolia în câteva blocuri din Iaşi şi-au dovedit eficienţa. Utilizatorii au raportat deja costuri la jumătate faţă de cât plăteau înainte, în sistem centralizat sau cu centrale termice. „Scopul este să funcţionăm cât mai mult timp pe centrala de la Holboca, pentru că utilizează cărbune şi costurile agentului termic sunt reduse. Suportabile pentru populaţie”, spun reprezentanţii Veolia.

Organism naţional pornit de la Iaşi

Săptămâna trecută, joi şi vineri, Veolia Iaşi a organizat Conferinţa Comercială „Termoficarea – paşi spre viitor”, în cadrul căreia specialiştii firmei care a preluat producerea şi distribuţia de agent termic la Iaşi a prezentat modul în care a reuşit să ajungă la performanţă. Reprezentanţii Veolia au condus, joi, în termocentrale şi dispecerat reprezentanţii celor mai mari companii de producere şi distribuţie a agentului termic din România.

 

 

 Invitații din toată țara au văzut la fața locului sistemul „furnizare centralizată, contorizare individuală”

„În urma conferinţei şi a vizitelor de joi, de la centrale şi dispecerat, dar şi la blocurile unde s-a finalizat contorizarea individuală, participanţii au lansat ideea înfiinţării unei asociaţii la nivel naţional, care să grupeze operatorii serviciilor de termoficare din oraşele mari şi reprezentanţii consumatorilor finali. Scopul este să înfiinţăm o asociaţie care să fie reprezentativă în ochii Guvernului şi ministerelor, pentru promovarea reabilitării termice complete a blocurilor. De ce spun asta? Pentru că degeaba faci anvelopare şi schimbi geamurile într-un bloc. Scad costurile cu maxim 10%. Pentru o reabilitare termică eficientă este necesară schimbarea ţevilor. Unde s-a procedat aşa, costurile au scăzut la jumătate”, a explicat Ana Maria Icătoiu, director comercial şi de comunicare în cadrul Veolia Iaşi.

 

Bilanţul la 3 ani şi jumătate de Veolia

Furnizorul de agent termic de la Iaşi şi-a prezentat bilanţul pentru primii ani de activitate. „După mai bine de 3 ani şi jumătate de activitate a Veolia Energie la Iaşi, avem câteva concluzii. În primul rând, avem un parteneriat solid cu toţi clienţii noştri. Am reuşit să inversăm tendinţa de deconectare a apartamentelor şi clădirilor mari. În fiecare săptămână rebranşăm, deci clienţii ne-au acordat încrederea lor”, a precizat Ana Maria Icătoiu.

„În momentul zero, în vara anului 2013, am realizat un sondaj de opinie printre ieşeni, indiferent dacă erau sau nu clienţii noştri. Am aflat astfel că sunt trei mari nemulţumiri: pornirea târzie a încălzirii toamna, avariile numeroase şi timpul până când apa caldă ajunge la temperatura optimă. Pentru a rezolva aceste probleme, nu a existat niciun sezon în care să nu avem din timp, la Iaşi, cantitatea de cărbune necesară, am schimbat 12 kilometri de conducte de agent termic şi am introdus 3.700 de metri de conducte de recirculare a apei calde”, a explicat Adrian Timofte, managerul echipei care se ocupă de portofoliul de clienţi existenţi.

Reprezentanţii Veolia au precizat că, în peste 3 ani, au existat 75.000 de contacte cu ieşenii prin toate canalele de comunicare deschise.

 

 160 de persoane din 15 mari orașe au participat la conferința comercială organizată de Veolia Energie Iași

Viitorul

În prezent, Veolia a finalizat contorizarea individuală în 6 blocuri din Iaşi, fiind în lucru alte 8 blocuri. „Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, a fost foarte sceptic în privinţa proiectului contorizării individuale. Dar, când a venit la Iaşi şi a văzut cu ochii lui, apoi a început să discute cu beneficiarii, s-a convins că proiectul este viabil. Costurile chiar sunt reduse şi suportabile. S-a mai încercat în alte oraşe contorizarea individuală. Diferenţa a fost că la Iaşi am căutat scări de bloc în care jumătate dintre locatari aveau centrale. După ce s-a realizat contorizarea individuală, cei cu centrale au făcut cereră de rebranşare. Au putut vedea diferenţa. Scopul este să ducem în sistem locatari care s-au debranşat”, ne-a mai spus Ana Maria Icătoiu.

Practic, proiectul Veolia presupune separarea distribuţiei agentului termic pe fiecare apartament. În apartamente se montează un modul termic asemănător unei centrale, care produce apă caldă şi căldură, folosind agent termic din

 

Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat: ”Revenirea în sistemul centralizat, o realizare excepțională”

CALCUL OFICIAL

110 – Lei, apart. 2 camere, sistem centralizat

  36 – Lei, același apartament cu modul termic

 

Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, a rămas uimit de ce a văzut la Iași: „Nu am întâlnit un astfel de model prin care apartamente deconectate din sistemul centralizat să revină la sistemul centralizat. Eu nu sunt un fan necondiţionat al distribuţiei orizontale şi al sistemului, dar în situaţia concretă în care îmi arăţi un bloc cu 50% deconectaţi care revin la sistemul centralizat, în condiţiile în care în 99% din cazuri dispărea complet blocul respectiv din sistemul centralizat, consider că este o realizare excepţională”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here