E clar, mai trebuie unul! Liste de aşteptare kilometrice pentru robotul-minune de la Spitalul de Recuperare din Iaşi

Liste uriaşe de aşteptare pentru o terapie de ultimă generaţie, care îi poate ajuta pe pacienţii paralizaţi. La Spitalul de Recuperare din Iaşi, aproape 1.500 de bolnavi din toată ţara, care nu mai pot merge, trebuie să aștepte aproape un an ședințele de terapie prin care învață din nou să facă primii pași.
 

Listele se măresc de la o zi la alta, mai ales că şedinţele sunt decontate integral de stat. Medicii spun că încearcă să stabilească prioritățile în funcție de gravitatea cazurilor.

 

De 13 ani, Florin este ţintuit într-un scaun cu rotile. Şi-a fracturat coloana după ce a căzut de pe bicicletă. De atunci, a făcut sute de şedinţe de kinetoterapie. Fără rezultate. Acum, speră în robotul care reeducă mersul. Pentru o serie completă de 12 şedinţe are de aşteptat mai mult de jumătate de an.

Florin Mihai Lungu, pacient: „Urmează să mă programeze pe 5 decembrie, Nu-i normal, ar trebui măcar de trei ori pe an la cum suntem noi”.

Lunga aşteptare îi dezavantajează pe bolnavi.

Lunar, o sută de bolnavi din toată ţara fac şedinţe de recuperare cu robotul care a costat jumătate de milion de euro, bani de la Ministerul Sănătăţii. Dacă în prima lună de când a fost adus aparatul 400 de pacienţi s-au înscris pe liste, acum numărul lor a ajuns la 1.500.

Ilona Niţică, kinetoterapeut: „Pacienţii care foloseau aparate ajutătoare, cum ar fi cârjele, acum vin, merg fără cârje, sunt foarte fericiţi”.

Doru Baltag, directorul medical al Spitalului de Recuperare Iaşi: „Au prioritate cei care au deficit locomotor la cele patru membre. Are importanţă vechimea bolii, cu cât boala este mai recentă, cu atât progresele sunt mai importante”.

Medicii ar dori mai multe aparate de acest fel.

Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi: „În acest an am prins o sumă în buget din venituri proprii deocamdată pentru achiziţia unui astfel de robot pentru memebre superioare”.

Un milion şi jumătate de lei costă aparatul, iar conducerea spitalului are jumătate din bani. Speră ca Primăria sau Ministerul Sănătăţii să acopere diferenţa.  

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here