Mai mulţi consilieri pentru alegători-fantomă. Basarabenii cu buletin de Iaşi umflă artificial populaţia judeţului

Comuna Moşna va avea din iunie patru consilieri locali special pentru locuitorii de origine basarabeană. Alte două posturi de consilier vor fi înfiinţate din acelaşi motiv la Grajduri. Prefectul de Iaşi Marian Grigoraş a semnat ordinul privind stabilirea numărului membrilor Consiliului Judeţean, precum şi al membrilor consiliilor locale din judeţ, anunţă “Ziarul de Iaşi”. Cazul poliţistului care a luat în spaţiu 3.600 de basarabeni la Moşna a fost relatat recent de 7EST.

 

“Numărul consilierilor este stabilit în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii respective sau a ai judeţului. În cazul unor comune, populaţia a crescut, ceea ce impune şi creşterea numărului de consilieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Felix Guzgă.

 

În majoritatea localităţilor din judeţ, numărul de locuitori a rămas comparabil cu cel din 2012. În cazul a 13 comune însă, populaţia a crescut într-atât încât acestea au trecut la o categorie superioară, ceea ce impune şi creşterea numărului de consilieri. În total, în următorii patru ani, în judeţ vor fi înfiinţate 28 de noi poziţii de consilier local. Cele mai spectaculoase creşteri au avut loc la Moşna, care a ajuns la o populaţie de 6.735 de locuitori, faţă de 1.853 în 2012, şi la Grajduri, unde numărul locuitorilor a crescut de la 3.272 la 8.358 în acelaşi interval.

 

Citeşte şi Afacerea unui polițist de țară: agentul Crăciun a luat în spațiu 3.600 de basarabeni

 

“Moşna cred că a fost prima localitate care s-a unit cu Basarabia. Sau mai exact, ei s-au unit cu noi. E un fenomen pe care nu avem cum să-l stopăm, pentru că sunt cetăţeni care îi iau în spaţiu, dar fac actele la Evidenţa Populaţiei de la Răducăneni. Noi ne trezim pe urmă că vin amenzi de circulaţie la noi, că trebuie să facem tot felul de acte pentru locuitori care nu există. Satul meu este îmbătrânit, depopulat. O casă e locuită, trei nu”, a spus primarul comunei Moşna, Georgel Popa.

 

În comuna Moşna locuiesc scriptic alţi aproape 3.400 de basarabeni. În ianuarie 2013, localitatea ieşeană avea 1.800 de locuitori, însă în trei ani populaţia a crescut artificial de aproape patru ori. Astfel, în scriptele Primăriei Moşna figurează aproape 9.000 de persoane, dintre care 7.000 sunt originari din Republica Moldova, cu dublă cetăţenie. De fapt, în comună locuiesc efectiv 2.000 de persoane, restul fiind luaţi în spaţiu de unii localnici şi având doar domiciliu aici, dar muncesc în Spania, Anglia sau Italia.

 

Mulţi dintre basarabenii care au domiciliul în Moşna nici nu trec pragul comunei, deoarece  pentru a-şi face cărţile de identitate trebuie să meargă la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei din Răducăneni, aflat la 5 km distanță. În localitatea în care îşi au domiciliul ajung doar cei care vin pentru transcriere de acte sau cei care au copii şi depun dosarele pentru alocaţii, iar apoi banii intră direct în conturile acestora.

 

La Moşna vor fi înfiinţate încă 4 posturi de consilier local, iar la Grajduri, două. În cele două comune s-au mutat fictiv mii de basarabeni, cu dublă cetăţenie. În calitate de cetăţeni români cu domiciliu stabil, basarabenii pot obţine acte de identitate româneşti, ceea ce le facilitează obţinerea de locuri de muncă în UE. Tot câte două posturi suplimentare de consilieri locali vor fi înfiinţate în Comarna, Costuleni, Dumeşti, Gorban, Horleşti, Mironeasa, Popeşti, Rediu, Scânteia, Todireşti şi Valea Lupului.

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here