Marele beneficiar al legii: Tafrali, locul din Iaşi în care nu s-a fumat niciodată

O cafenea surprinzător de plăcută, într-o bibliotecă frumoasă: ambele sunt situate în Copou. Ocolită de clienţi cât timp în alte locaţii s-a putut fuma, Cafeneaua şi Librăria Tafrali din Corpul A al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” s-a aglomerat brusc. Preţul cafelei şi farmecul localului garantează succesul unei combinaţii excelente: cafea de calitate şi cărţi pe măsură.

 

O „oază” din Iaşi: un astfel de loc există şi a luat forma unei cafenele în care se ajunge trecând printr-o librărie superbă. Este un loc în care din prima zi de funcţionare nu s-a fumat şi care devine cu atât mai tentant după aplicarea legii care interzice fumatul în spaţiile publice. Cafeneaua şi Librăria Tafrali mai au un as în mânecă: preţul cafelei nu are concurent în oraş, cu excepţia automatelor de cafea de pe stradă.

 

Librăria Sedcom şi Cafeneaua Universităţii

Iniţial, şi Librăria şi Cafeneaua au aparţinut firmei Sedcom Libris din Iaşi. De mai bine de un an, Sedcom a renunţat la cafenea, lăsând-o Universităţii, dar a păstrat librăria, una dintre cele mai frumoase din Iaşi. „Când m-am angajat, am fost întrebat dacă vreau să lucrez într-o librărie. Nu am ştiut despre ce-i vorba, dar când am ajuns aici şi am văzut unde urmează să lucrez, am acceptat fără să mă mai gândesc”, spune unul dintre angajaţi despre primul contact cu spaţiul din Universitate.

 

 

 Parcă te afli într-un castel adaptat nevoilor moderne

Încă din prima zi de funcţionare, proprietarii cafenelei care este amplasată în continuarea librăriei nu au acceptat să se fumeze în interior. Ar fi fost şi păcat, pentru că locul este superb. Fără îndoială, una dintre cele mai frumoase cafenele din oraş. Deşi afacerea a fost menţinută greu, tocmai pentru că locul era ocolit de fumători, acum merge din plin. „Şi înainte de a fi aplicată legea începuseră studenţii şi profesorii să se obişnuiască să vină la cafea aici, dar după ce s-a interzis fumatul, locul este mai tot timpul plin”, spun angajatele cafenelei. În prezent, afacerea a fost preluată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, care împarte, astfel, spaţiul cu Sedcom Libris.

 

Un spaţiu curat şi amenajat cu gust

După Librăria Tafrali, urcând câteva trepte, începe cafeneaua cu acelaşi nume, frecventată acum mai ales de studenţi şi profesori de la universitate. Mesele, dispuse pe două şiruri lungi, sunt luminate difuz de ferestrele care dau spre stradă, la nivelul solului. Fără a avea mari dotări la bar, cafeneaua serveşte clienţilor apă, suc sau cafea la un preţ care lasă alte localuri fără clienţi. „Cafeaua normală este 0,9 lei. Cea în capsulă dublă, deci mai tare, este 1,7 lei”, spune barmaniţa. Preţul este situat sub nivelul tuturor localurilor cu pretenţii din Iaşi. Ba, mai mult, există automate stradale unde cafeaua este mai scumpă decât la localul Universităţii.

 

 

 

Legea antifumat a scăzut afacerile

La cafenele sau pub-uri cunoscute din Iaşi, legea care interzice fumatul a scăzut vizibil încasările. „Timpul este foarte scurt pentru analiză, dar am remarcat că avem clienţi mai puţini. Legea care interzice fumatul ne-a lovit din punctul ăsta de vedere. Oricum, martie era prin tradiţie o lună slabă pentru noi, dar acum este ceva mai accentuat fenomenul”, au explicat reprezentanţii localului Cafeneaua Veche.

La fel simt şi proprietarii de la Acaju, o cafenea din centrul oraşului, frecventată de artişti: „Este o diferenţă, dar nu foarte mare. Avem avantajul unei terase pe care am deschis-o deja. Cei care doresc să fumeze se duc afară. Dar, este adevărat că parcă sunt clienţi mai puţini”.

 

 

Casa Tafrali are o vechime de circa 100 de ani

Numele, luat după un istoric ieşean

Orest Tafrali a fost un istoric român din Iaşi, membru al Academiei Române. A trăit între 1876 şi 1937. A fost, de-a lungul carierei sale, secretar al Muzeului Naţional de Antichităţi, profesor de limbi clasice la Colegiul Sf. Sava, lector de limba română la Ecole des Langues Orientales Paris şi profesor la Catedra de Arheologie şi Antichităţi a Universităţii din Iaşi. Puţini ieşeni ştiu că imobilul de pe Ştefan cel Mare, situat vizavi de sediul Băncii Naţionale, după Trei Ierarhi, poartă numele de Casa Orest Tafrali. Se pare că profesorul ieşean a fost primul proprietar al imobilului de pe Ştefan cel Mare, construit în prima jumătate a secolului trecut.

 

Citeşte şi Anca Preda a dat lovitura cu politica: e în TOP 10 Baroul Iaşi

 

Consecinţele legii antifumat

Pe 17 martie 2016, a intrat în vigoare controversata lege care interzice fumatul în spaţii publice. După această dată, fumătorii care îşi aprind ţigara în alte locuri decât pe stradă (cu excepţia staţiilor de tramvai sau în apropierea şcolilor) sau acasă pot fi amendaţi. Pasibili de amendă sunt şi proprietarii localurilor care permit fumatul în interior, astfel că în toate barurile, pub-urile şi cafenelele din Iaşi fumatul a fost interzis. Din această primăvară, fumătorii vor mai fuma în localuri doar vara, pe terase, doar dacă acestea nu sunt acoperite. Cele mai multe localuri din Iaşi şi-au deschis deja terasele, deşi era o tradiţie ca acestea să fie inaugurate abia la începutul lunii mai.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here