Afacerea viceprimarului Surdu revoltă vecinii, Protecţia Mediului şi dendrologii

Investiţia viceprimarului Gabriel Surdu într-un bloc din Copou stârneşte deja rumoare. Deşi abia a început lucrările, Surdu este privit cu ostilitate după ce a tăiat un copac cu vârsta de 108 ani. Viceprimarul mai vrea să dea lovitura cu o parcare, facilitate care lipseşte în zonă

 

Viceprimarul PSD Gabriel Surdu pune la cale o afacere trăsnet în Copou, pe strada Lascăr Catargi nr. 48, la câţiva metri de sediul TVR Iaşi.

 

Amortizarea terenului în aproape 2 ani

După ce a cumpărat un teren de 1.967 de metri pătraţi, cu 430.000 de euro, de la familia Maria şi Marius Armbruster, foşti Vlad, viceprimarul vrea să construiască un bloc cu trei etaje, dar şi o parcare subterană cu 100 de locuri. Afacerea este mai mult decât profitabilă pentru că în zonă nu sunt parcări, iar la câţiva paşi se află Institutul Regional de Oncologie (IRO) cu o parcare arhiplină. Zilnic, zona Lascăr Catargi este plină de maşini parcate pe trotuare. După finalizarea investiţiei, la un preţ de 1 leu/oră pentru staţionare, Surdu poate scoate un maxim de 2.400 de lei pe zi, adică 72.000 lei pe lună. În consecinţă, într-un an, poate câştiga doar din parcarea cu plată circa 860.000 lei, adică în jur de 195.000 de euro.

 

Aici va fi construit blocul lui Surdu

A nemulţumit vecinii

Locatarii de lângă terenul lui Surdu sunt nemulţumiţi de zgomotul şi praful produs de lucrări. Pe terenul respectiv se aflau două clădiri. Edilul are dreptul să o demoleze pe cea mai apropiată de stradă şi să o refacă pe cea din spate, care este un fost han. „Proiectul este făcut cu arhitecţi care se pricep. Eu am de refăcut clădirea din spate. Acolo se spune că există o istorie, că a locuit un general. Nu este monument. În locul clădirii din faţă vreau să ridic un bloc cu maximum trei etaje. Am introdus documentele pentru întocmirea Planului Urbanistic. Vom vedea exact atunci ce se poate face. Se va respecta arhitectura şi vom amenaja şi o grădină în curte. Cert este că vreau să construiesc o parcare subterană cam cu 100 de locuri, pe două nivele. Zona este aglomerată şi nu sunt parcări. Vor fi apartamente, iar la parter spaţii de utilitate publică. Este normal să fie puţin zgomot, să fie utilaje”, a declarat Gabriel Surdu.

 

Academicianul spune că era uscat

Gabriel Surdu s-a stricat rău de tot cu vecinii pentru că a tăiat un copac vechi de 108 ani. Salcâmul japonez de pe terenul cumpărat de viceprimar era declarat monument al naturii. Titulatura a fost acordată de Academia Română şi tot de ea retrasă. „Am dat o aprobare acum două, trei săptămâni. L-am văzut şi vara, l-am văzut şi toamna, multe crengi uscate. El a mai fost toaletat. Strica aspectul general. Trebuia sacrificat”, a declarat Constantin Toma, membru al Academiei Române, preşedinte al comisiei de avizare în ceea ce priveşte arborii clasaţi.

Între timp, Surdu dă vina pe foştii chiriaşi din clădiri. „Acel copac a fost afectat de oamenii care au locuit acolo. 80% din coroană era uscată. Îmi pare rău că nu am chemat pe cineva înainte de tăiere să-l vadă. Eu am trimis scrisori vecinilor prin care le-am transmis că mă pot întreba orice”, a mai spus viceprimarul PSD.

 

Citeşte şi Boschetarii rad tot: Salubris pierde milioane de euro. Colectarea selectivă a deşeurilor, o imensă minciună

 

Agenţia de Mediu: Era un copac sănătos tun

Reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) susţin că salcâmul japonez era mai falnic ca niciodată. Aceştia mai spun că cine are bani în Iaşi poate face orice. „Ei s-au adresat Academiei, care ne-a comunicat şi nouă concluzia. Arborele ăla nu era uscat, aşa cum spune domnul academician. Era viguros. Ne pregăteam să facem o analiză de sol în ideea să nu-i pună ceva la rădăcină să moară. Până să facem, au venit cu hârtia de la Academie. Cine are bani, poate să facă orice în oraşul ăsta”, a spus Bogdan Davideanu, director APM Iaşi.

 

 Aşa arăta copacul înainte de tăiere (stânga), ulterior fiind ciopârţit bucată cu bucată (dreapta)

Dendrolog: „Perfect sănătos”

Ionel Lupu, preşedintele Asociaţiei Dendro-Ornamentale „Anastasie Fătu” din Iaşi, reclamă avizul Academiei. „Nu trebuia tăiat, lemnul era sănătos. S-a tăiat din motive de bani. Bănuiesc că s-a dat pe undeva bani. M-am mirat că academicianul Toma a avizat această tăiere”, a explicat Lupu, pentru 7EST.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here