Remus Truică rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile

Remus Truică a declarat, sâmbătă, că rămâne în arest la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit Digi24. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au înaintat, joi, Curții de Apel Brașov, propunerea de înlocuire a arestului la domiciliu cu arestul preventiv, în dosarele privind retrocedarea nelegală unei suprafeţe de 47 de hectare de pădure din Snagov şi a Fermei Băneasa.

 

Remus Truică a fost cercetat iniţial cu privire la retrocedarea Fermei Băneasa, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave şi dare de mită.

 

„În referatul de propunere a înlocuirii măsurii procurorilor s-a reţinut faptul că, de la momentul la care s-a dispus ultima prelungire a măsurii arestului la domiciliu, respectiv data de 2 februarie 2016, au fost administrate o serie de probe care au condus organul de urmărire penală la constatarea existenţei şi a altor infracţiuni faţă de cele sus menţionate, care au fost reţinute în sarcina inculpatului”, potrivit procurorilor anticorupție.

 

În 2 februarie, DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Truică şi pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu,  pe baza noilor probe, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave şi spălare a banilor, comise în legătură cu retrocedarea nelegală a suprafeţei de pădure din Snagov.

Procurorii Serviciului Teritorial Braşov al DNA au dispus extinderea anchetei în dosarul privind retrocedarea Fermei Băneasa şi faţă de fapte legate de retrocedarea nelegală a unei suprafeţe de 47 de hectare de pădure, situată în localitatea Snagov, fiind plasaţi sub control judiciar Nicolae Jecu, fost prefect al judeţului Ilfov, şi Apostol Muşat, fost primar al comunei Snagov.

De asemenea, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Remus Truică pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani, precum şi faţă de prinţul Paul pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinţe deosebit de grave. 

 

DNA precizează că, începând din 2006, în contextul în care formulase cereri sau intenţiona să ceară restituirea unor terenuri situate în apropierea Capitalei, prinţul Paul i-a promis lui Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România. Ulterior, el le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesie. 

 

Sursa citată menţionează că, în perioada septembrie – noiembrie 2005, la Primăria Snagov s-au înregistrat o cerere şi o revenire prin care prinţul Paul solicita restituirea a 47 ha pădure din Snagov, iar la 9 martie 2006 s-a întocmit procesul verbal al comisiei, care a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru restabilirea dreptului de proprietate. 

Procurorii susţin că acţiunea „abuzivă” a inculpaţilor a avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu peste 9,5 milioane euro, care constituie în acelaşi timp şi folos necuvenit pentru prinţul Paul, Remus Truică şi membrii grupului infracţional.

 

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here