Mircea Cosma şi fiul său, anchetaţi din nou de DNA

Instanţa supremă a aprobat vineri cererea procurorilor DNA de a redeschide urmărirea penală într-un dosar închis în 2014 de fostul procuror anticorupţie Lucian Papici, în care un grup de 13 personaje importante din judeţul Prahova, printre care se află preşedintele CJ Prahova, liderul PSD Mircea Cosma, fiul acestuia deputatul Vlad Cosma, precum şi oameni din conducerea parchetelor, poliţiei şi finanţelor prahovene sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, precum şi pentru luare şi dare de mită, potrivit Gândul.

Printre aceştia se numără şi chestorul Viorel Dosaru, care până de curând a condus IPJ Prahova, fiind adus recent de ministrul de Interne Petre Tobă la MAI, pe un post de subsecretar de stat, ca adjunct la Ordine Publică. Ei sunt cercetaţi pentru implicarea în sprijinirea lui Răzvan Alexe, om de încredere al familiei Cosma, care ar fi intervenit la şefii justiţiei, poliţiei şi finanţelor prahovene, în favoarea reţelei de evaziune din jurul lui Marcel Păvăleanu, fost angajat al SGG.

 

Judecătorii instanţei supreme au confirmat vineri redeschiderea urmăririi penale pe numele unui întreg grup de actuali şi foşti oficiali din politică, justiţie şi finanţe ai judeţului Prahova, printre care se numără Mircea Cosma, liderul PSD şi preşedintele CJ Prahova, fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, Viorel Dosaru, fost şef al IPJ Prahova şi actual subsecretar de stat la MAI, procurorul Aurelian Constantin Mihăilă, fost adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Cristian Gelu Manea, şeful Poliţiei Ploieşti, Cătălin Ştefan Dinu, fost adjunct al Finanţelor Prahova, Nicolae Zecheru, şeful Serviciului Investigaţii Criminale din IPJ Prahova, Constantin Ispas, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova, Liviu Matei, şeful DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru, fost şef al DIICOT Ploieşti şi actual şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Emanuel Saghel, fost şef al BCCO Ploieşti, Daniel Petre, fostul şef al Direcţiei de Finanţe Prahova şi Gheorghe Gîrbea, fostul adjunct al şefului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

 

Ei sunt anchetaţi pentru organizarea unui grup infracţional, pentru luare şi dare de mită, în 2013-2014 ei fiind interceptaţi şi filaţi de procurori. Dosarul a fost însă închis în aprilie 2014, de fostul procuror anticorupţie Lucian Papici, care a considerat că infracţiunile pentru care cei 13 erau cercetaţi nu există. Papici a plecat din DNA anul trecut, la Parchetul Tribunalului Timiş. În februarie 2016, adjunctul Laurei Codruţa Kovesi a solicitat redeschiderea anchetei, iar instanţa supremă a aprobat acest lucru vineri.

 

Grupul celor 13 este anchetat în legătură cu faptul că interlopul prahovean Răzvan Alexe, apropiat al familiei Cosma, ar fi intervenit în 2013 la liderii justiţiei, poliţiei şi finanţelor din Prahova în legătură cu reţeaua de evaziune fiscală creată în jurul lui Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului. Alexe este trimis în judecată atât în dosarul lui Păvăleanu, ei fiind acuzaţi alături de peste 30 de alte persoane de evaziune fiscală în valoare de 35 de milioane de euro, cât şi în dosarul lui Mircea Cosma şi al fiului său, Vlad Cosma, acuzaţi de trafic de influenţă şi luare de mită în valoare de 1 milion de euro, bani obţinuţi din comisionarea contractelor publice date de CJ Prahova pentru deszăpeziri şi asfaltări, Alexe fiind intermediarul banilor şi influenţei.

 

Răzvan Alexe s-ar fi interesat de stadiul cercetărilor care erau făcute la adresa lui şi a reţelei Păvăleanu şi ar fi încercat să le influenţeze, intervenind la nivelul conducerii parchetului prahovean, DIICOT, DGA, poliţiei şi finanţelor. Ca urmare a acestor intervenţii ale lui Alexe, recunoscut ca fiind omul de încredere al familiei lui Mircea Cosma, şefii au început să se intereseze şi să intervină la subalternii care lucrau la ancheta asupra lui Alexe şi Păvăleanu.

 

Mircea şi Vlad Cosma, trafic de influenţă, mită şi sprijinirea grupului Herţanu

În aprilie 2014, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă, directorul Direcţiei „Patrimoniu” din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

 

 

Citește continuarea pe Gândul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here