Trei dintre copilași internați de la „Marie Curie” sunt în STARE CRITICĂ: controale la portocalele dintr-un lanţ de magazine

FOTO: inimacopiilor.ro
Poză simbol
Starea unuia dintre copilași s-a agravat aseară, iar acesta a fost transferat la Terapie Intensivă. Între timp, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și de Siguranța Alimentelor ridică probe din mai multe magazine ale aceluiași lanț, după ce ar fi aflat de la părinții copiilor infectați că ar fi băut, cu toții, suc de portocale. Se pare că e vorba de același lot de fructe.

Portocalele cumpărate de la un anumit lanț de magazine ar putea fi de vină pentru avalanșa de bebeluși îmbolnăviți din Argeș, susțin autoritățile. Analizele probelor recoltate în această dimineață vor fi făcute la București, iar rezultatele vor fi date în 72 de ore. Se pare că micuții ar fi băut, toți, suc făcut din portocale, anunță Realitatea TV. Lanțul de magazine nu a oferit, deocamdată, nicio explicație.

 

Andrei Butaru, șeful Autorității Naționale Sanitar Veterinare și de Siguranța Alimentelor a expicat, în direct, la postul citat, că „Nu au ajuns încă probele la București, la ora aceasta (12.00 n.r.) se recoltează. Vor fi ambalate și sigilate și, în jurul orei 13.00, trimise către laboratorul de analiză de la București. (…) Noi am adus echipe de lucru la laborator astăzi (sâmbătă n.r.). (…) Cel mai probabil luni sau marți dimineață vom avea rezultatele analizelor. (…) Am stabilit să recoltăm deocamdată aceste probe din magazine. Putem analiza și alte alimente. Dar deocamdată au fost enunțate portocalele și pe acestea ne direcționăm ancheta. (…) Vorbim de fructe din același lot”.

 

Cristian Mărgărit, nutriționist, susține, la același post tv, că ceara cu care sunt tratate portocalele pentru a le ține proaspete mai mult timp ar putea fi de vină.   Jurnalistul Val Vâlcu, medic de profesie, spune, însă, că nu aceasta ar fi problema, pentru că acești copilași nu vin din același oraș, „nu au fost la școală împreună”.

 

Radu Tăbăcaru, șeful Secției ATI „Marie Curie” a explicat că „în cazul copilașului a cărui stare s-a agravat aseară „ acesta este dializat și intubat. Am speranțe că îl vom stabiliza și aduce într-o stare mai bună. (…) Sunt 4 copilași sus (la Nefrologie n.r.) și 5 jos (la ATI n.r.). La unul dintre ei s-a întrerupt astăzi dializa. (…) E posibil orice, nu e cazul să ajungem la o stare de isterie generală, că e din lapte, că e din fructe, și toate lumea nu mai mănâncă portocale sau lapte. (…) Trebuie să așteptăm rezultatul colegilor care se ocupă de ancheta epidemiologică. (…) Bebelușii în stare gravă nu știu exact de unde sunt. (…) Ne așteptăm ca marea majoritate să-și revină, dar cum am mai spus, boala asta produce insuficientă renală cronică și chiar și decese. Copilașul în cauză evident n-a scăpat de boală, așteptăm ca funcția renală să se refacă. (…) Nu contează câți sunt cu rotavirus  și câți cu E.coli. Produc aceeași boală. Noi tratăm rezultatul acestor infecții! (…) Evident că sunt diferite mai mult sau mai puțin, dar nu contează. (…) Prevenția ține de respectarea regulilor de igienă pe care le învățăm când suntem mici!”

 

 

(Sursa: evz.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here