Mii de internauți români s-au grăbit să-l „defăimeze” pe Liviu Dragnea, înainte ca legea promovată de el să intre în vigoare

Iniţiator al legii defăimării, Dragnea a fost sancţionat de internauţii care-i percep iniţiativa drept un atentat direct la libertatea lor de exprimare.

 

Pagina de Facebook a lui Liviu Dragnea, iniţiator al legii defăimări, a fost inundată de mii de comentarii ale internauţilor nemulţumiţi că şeful PSD vrea „să pună pumnul în gură” online-ului.

 

Potrivit aktual24.ro, miercuri-noapte, pe pagina de Facebook a lui Dragnea erau aproximativ 3.000 de comentarii la ultima postare a acestuia, în care era apostrofat pentru promovarea „legii defăimării”, comentarii la a căror ştergere s-a muncit din greu.

 

De asemenea, potrivit B1 TV, internauţii nu s-au rezumat la ironii suculente ci au atacat şi pagina de Wikipedia a iniţiatorului legii Defăimării. Astfel, liderul PSD este prezentat pe wikipedia drept un necrofil care a reuşit să trezească morţii din Teleorman (aluzie la fraudarea referendumului din 2012 n.r.).

 

Internauţii s-au coordonat pe două grupuri de pe Facebook: Utopia şi Autobaza, grupuri ce au reuşit să adune rapid 30.000 de membri. Opozanţii legii defăimării au modificat şi fotografia profilului liderului PSD. La descrierea fotografiei, internauţii au scris: Plângăciosul Ofensat, după ce a primit un raid de la Autobaza şi UTOPIA.

 

Reamintim că, în urmă cu două zile, comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor au mărit amenzile prevăzute de legea lui Dragnea pentru defăimări în public, inclusiv în mediul online. Astfel, cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunităţi pot fi amendaţi cu sume ce pot atinge ameţitorul plafon de 100.000 de lei.

 

Legea lui Dragnea mai prevede că în cadrul Consiliului Naţional pentru Combarerea Discriminării se va înfiinţa Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei care va avea rol de prevenire şi sancţionare a defăimării sociale, definită ca ”fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un grup social”.

 

Prezentată drept o lege a toleranţei de către Dragnea & PSD, iniţiativa a fost percepută, însă, atât de societatea civilă cât şi de parte din presă şi de opoziţie, drept un pumn în gură dat libertăţii de exprimare, în numele aşa-zisei corectitudini politice.

 

Având în vedere că aleşii s-au grăbit să mărească amenzile pentru defăimare, există temerea legitimă că, dacă această lege ar intra în vigoare, nu doar că s-ar risca introducerea unei poliţii a exprimării pe internet care să împartă discreţionar amenzi, ci s-ar instaura autocenzura prin frică. Căci, la amenzi de 100.000 de lei, Dragnea poate spera că internauţi îşi vor pune singuri căluş „la degete” pentru a nu se trezi amendaţi cu sume pe care nu le vor putea plăti.

 

De altfel, Liviu Dragnea a refuzat ieri să dea curs solicitărilor presei de a da trei exemple de exprimări care ar putea intra sub incidenţa legii sale, lăsând noţiunea de defăimare să fie cât mai vagă şi să încapă cât mai multe fapte în ea.

 

(Sursa: Epoch Times România)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here