Jurnalist de dincolo de Prut: „Moldova, raiul violatorilor”

FOTO: clujust.ro
Poză simbol
Ziua nu anunța nimic obișnuit pentru Elena(numele fetei a fost modificat), o fată de 17 ani din orașul Orhei. De dimineață a sunat-o o prietenă și a invitat-o la o plimbare. Elena a acceptat. Nici prin cap să-i treacă faptul că această plimbare îi va distruge viața. În timpul plimbării, prietena i-a spus că vrea să meargă la iubitul ei: ”e ziua lui și dă o petrecere”.

Fetele au ajuns la casa băiatului. Acesta era singur în curte. Casa era goală. Peste puțin timp au sosit trei prieteni ai băiatului. Era ora 17.00. Iarnă. Afară se întuneca, așa că toți au intrat în casă. Ca prin minune prietena Elenei a dispărut cu tot cu iubit. Fata s-a trezit singură cu trei băieți. Numai că aceștia nu mai păreau deloc prietenoși. Consumau droguri, alcool. Elena a vrut să iasă, dar nu a reușit. Deși s-a opus, a fost închisă într-o cameră. Rând pe rând, ”băieții” au intrat să o violeze. A plâns. A plâns mult. S-a rugat de ei s-o lese să plece, dar nu s-au îndurat. Au ținut-o închisă până când s-a înnoptat complet.

 

Iar acum o să vă dau numele celor trei ”bărbați” pe care fata îi acuză că au sechestrat-o și au violat-o. Pur și simplu lumea trebuie să-și cunoască ”eroii”. Ei sunt: Pasat Sergiu, Pascari Dumitru din satul Mitoc, raionul Orhei și Luchian Grigore din satul Seliște, același raion. Într-un târziu, spune Elena, Pasat Sergiu, Pascari Dumitru și Luchian Grigore au lăsat-o să plece. Erau satisfăcuți de isprava lor animalică (îmi cer scuze de la animale că le compar cu aceste trei nevertebrate). Speriată, violată, cu sufletul țăndări, Elena a umblat aiurea pe străzi. Plângea. Nu înțelegea de ce i s-a întâmplat tocmai ei? De ce și-au bătut joc de sufletul său niște indivizi fără o urmă de omenie? Înghețată și plânsă, cu hainele rupte, așa a găsit-o mama sa în noaptea respectivă. Sărmana fata nu știau că adevărata bătaie de joc abia urmează. Cine să creadă că într-un stat de drept, niște brute care violează o minoră nu vor fi pedepsite? Ei bine, s-a întâmplat în Orhei, Republica Moldova.

 

Mama și fiica au fost la poliție să depună plângere. Au mers și la medicina legală – să demonstreze că violul s-a produs. Poliția a găsit la locul oribilei fapte droguri, băutură. Nu trebuie să fii Sherlock Holmes ca să îi trimiți pe acești ”bărbați” pentru cel puțin 10 ani la închisoare. Numai că sistemul judiciar din Moldova este făcut să îi apere doar pe cei cu influență și bani. Victimele trebuie să fie umilite din nou, asta ca să nu-și caute dreptatea. Procurorul de caz, Vadim Machidon, a făcut tot posibilul ca violatorii să nu fie acuzați de viol. A rămas doar acuzația de sechestrare de persoane, însă doar în cazul unei brute. Pascari Dumitru și Luchian Grigore au fost scoși de sub urmărire penală. De ce? Încă mai aștept ca procuratura Generală din Moldova să ne spună. Știu că au citit articolul de ieri – a făcut ceva vâlvă printre procurori. Strigător la cer este că procurorul Vadim Machidon a cerut o pedeapsă cu suspendare. Cu toate acestea, judecătorul i-a dat până la urmă 2 ani lui Pasat Sergiu. Acum să vedeți ciudățenia jurisprudenței moldovenești. Mai țineți minte cazul femeii cu 5 copii încarcerate la pronunțarea sentinței? Ei bine, individul din povestea asta se plimbă și acum liber pe străzile Orheiului. Nu a pățit nimic. Nu-l caută nimeni. A făcut recurs la decizia din prima instanță, iar până se judecă apelul este liber să facă tot ce-i poftește inima. De pildă, ar putea sechestra și viola pe cine vrea el. Ceilalţi doi ar putea face la fel!

 

Să ne întoarcem la mamă și la fiică. Să știți că pentru ele șocul violului a fost o lovitură puternică. Elena a avut nevoie de ajutorul psihologului. 7 luni a mers la acesta. Numai că adevăratul calvar abia urma. Orheiul, este un fel de sat mai mare. Așa că vestea s-a răspândit ca un fulger. Nu vreți să știți cu ce ochi se uitau vecinii și vecinele la Elena. Timp de aproape o lună fata nu a ieșit din casă fără mama sa. Când ieșea pe stradă din părți curgeau sudălmi și acuzații fără perdea. Mama Elenei, să o numim Ana, a fost bruscată verbal și fizic de mai multe ori de băieți și femei din oraș. Motivul: ”vreți să distrugeți viața la niște băieți buni”. Sărmana Elena era la marginea prăpastiei. Societatea moldovenească a făcut pact cu călăii, cu violatorii și a început să le preseze pe cele două, mamă și fiică. Pentru foarte mulți din Orhei, faptul că niște imbecili și-au bătut joc de o fată era un eveniment minor. În schimb, faptul că ”băieții de treabă” erau anchetați pentru că o ”c…vă și-a căutat-o” era strigător la cer. Momentul de maximă tensiune a fost într-o noapte. Mai mulți indivizi au venit la ușa fetei și au început să bată cu putere în ea. Urlau să iasă Elena afară, că trebuie să vorbească să-și retragă plângerea. Mama Elenei a avut tăria de caracter și i-a implorat să plece. Până la urmă nevertebratele au plecat. O să mă întrebați ce a făcut poliția? Nimic. Mai multe plângeri au fost depuse de mama Elenei, dar fără rezultat. Presiunile, batjocura publică au continuat.

 

Între timp, cei trei ”bărbați” își continuau nestingheriți viața socială prin oraș. Puteau fi văzuți des în centru, puteau fi văzuți la concerte. Părinții lor îi susțineau financiar, deci brutele nu se puteau plânge de nimic. Nu puține au fost cazurile în care victima și-a întâlnit călăii pe străzile orașului Orhei. Trebuia să fugă, trebuia să se ascundă de ei. Era ostracizată și de opinia publică a Orheiului. Mama unuia dintre violatori a încercat să o convingă pe mama Elenei să își retragă plângerea. În aceste condiții, Elena nu a avut de ales – a fost nevoită să plece de acasă, din oraș. A plecat la Chișinău și vine foarte rar pe la Orhei. Muncește în capitală, stă în chirie, a rupt legătura cu mulți ”prieteni” din Orhei. Totul pentru că a căutat să-și facă dreptate. Ce a primit în schimb? Ocară, bătaie de joc, lipsă de respect atât din partea sistemului judiciar moldovenesc, cât și din partea societății.

 

Gata, ați aflat povestea fetei violate de la Orhei. Ați aflat despre trei nevertebrate, Pasat Sergiu, Pascari Dumitru și Luchian Grigore, care, spune ea, i-au distrus viața. Coșmarul trăit a fost amplificat de societate, de poliție și de sistemul judiciar profund corupt. Nimeni nu a fost pedepsit. Toată lumea o acuză doar pe fată ca a vrut să distrugă viețile unor ”băieți de treabă”. Acum vă puteți întoarce la discuțiile despre Poalelungi, despre dresurile Corinei Fusu…

 

PS: Este incredibil că jurnaliștii de la Chișinău nu se sesizează în acest caz. Este incredibil cum sunt ahtiați de politică, cum scriu despre tot felul de lucruri neimportante și doar câteva redacții au scris despre cazul acesta… În România, la Vaslui, a fost un caz similar. Datorită atenției presei, jurnaliștilor, violatorii au fost condamnați la închisoare. Eu pun pariu că acest caz va trece ca o ploaie de vară, că violatorii vor scăpa, că procurorului nu i se va întâmpla nimic, deși și el trebuie să facă pușcărie. Moldov
a, raiul violatorilor!

 

(Sursa: cojocari.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here