Verdict: NUP. „Păroasa” a murit de frică! Un caz care a făcut mare vâlvă în urmă cu trei ani se apropie de final

Cazul Marinei Ciubotaru a deschis jurnalele de ştiri de la televiziunile naţionale, medicul Lucian Popa (foto mic stânga) fiind atunci în centrul atenţiei. Dosarul tinerei care a murit în 2013, după o operaţie estetică efectuată de medicul Lucian Popa a fost clasat. Procurorii au mers pe mâna expertizei legiştilor şi au conchis că femeia a murit din cauza stresului. Familia contestă soluţia la instanţă, care poate dispune redeschiderea dosarului.

 Procurorii nu au găsit niciun vinovat în cazul femeii care a murit în urma unei operaţii de corecţie a implanturilor de silicon. După aproape trei ani de la decesul Marianei Ciubotariu (28 de ani), anchetatorii au clasat dosarul în care se făceau cercetări pentru omor şi ucidere din culpă. Familia tinerei a contestat în instanţă decizia şi cere tragerea la răspundere a doctorului Lucian Popa, care a efectuat operaţia estetică, precum şi a echipei medicale pe care a coordonat-o în timpul procedurii.

 

Decisivă: expertiza legiştilor

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au clasat cazul Marianei Ciubotariu pe motiv că faptele nu există. După aproape trei ani de la moartea tinerei, anchetatorii au stabilit că nimeni nu este vinovat pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi omor. „S-a dispus soluţia de clasare a cauzei in rem (cu privire la faptă-n.r.). Nu am avut suspecţi în cauză”, a declarat, pentru 7EST, Alexandu Pecincu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Procurorii au ajuns la această concluzie după ce au administrat o serie de probe, cea mai importantă fiind o expertiză medico-legală realizată de Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi în care se menţionează care au fost cauzele morţii Marianei Ciubotariu.

 

Mai mulţi factori, unul decisiv

Potrivit unor surse judiciare, decesul tinerei ar fi fost provocat de mai mulţi factori, factorul declanşator fiind însă unul mai puţin obişnuit: sindromul de secreţie inadecvată de hormon antidiuretic (SIADH). “Moartea numitei Ciubotariu Mariana a fost violentă. Ea s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute determinată de edemul cerebral marcat, consecinţa hiponatremiei izovolemice severe instalată rapid, cel mai probabil ca urmare a unui sindrom de secreţie inadecvată de ADH (hormon antidiuretic) apărut în contextul stresului perioperator”, se precizează în raportul legiştilor, însuşit în timpul anchetei de către procurorii ieşeni.

 

Soluţia, contestată de familie

Olga Tănase, bunica celor şase copii ai Marianei Ciubotariu, a contestat la instanţă  ordonanţa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. „Am formulat plângere împotriva ordonanţei. Considerăm că nu trebuie să se analizeze doar cauza morţii. În opinia noastră s-au făcut erori postoperatorii. Nu a fost supravegheată, nu a existat o asistenţă postoperatorie. A trecut foarte mult timp de când a avut (Mariana Ciubotariu- n.r.) probleme reale şi evidente şi până ce a fost chemată o ambulanţă. Dacă îi depăşea situaţia trebuiau să intervină şi să o trimită la un specialist”, a precizat Doina Stupariu, avocata Olgăi Tănase.

Apărătorii acesteia mai susţin şi că Marianei Ciubotariu nu i s-au făcut analize medicale înainte de intervenţia chirurgicală. „Nu i s-au făcut analize medicale complete, ci s-au avut în vedere analize medicale făcute în urmă cu un an”, a declarat Codrin Stupariu, alt avocat al Olgăi Tănase în acest dosar.

 

Medicul lucrează în altă parte

Bunica copiilor s-a constituit parte civilă în dosar, solicitând suma de 5.000 de lei pentru raportul de expertiză realizat de IML Iaşi pe care a achitat-o din banii proprii.

Contactat de 7EST medicul Lucian Popa, care a efectuat intervenţia chirurgicală, nu a dorit să facă niciun comentariu. Numele său nu mai apare printre colaboratorii clinicii unde a avut loc operaţia, în prezent Popa fiind angajat la altă unitate medicală privată din Iaşi, patronată de o firmă din Bucureşti.

Alături de Popa, familia Tănase l-a mai chemat la bară pe patronul cabinetului unde a avut loc operaţia, medicul Theodor Motruc, firma acestuia, precum şi pe alte cadre medicale implicate în procedură: Petru Huţanu şi Aurelia Vasilache Crăciun. Plângerea împotriva soluţiei procurorilor va fi analizată de magistraţii Tribunalului Iaşi pe 25 februarie.

Istoricul cazului

Olga Tănase, bunica celor şase copii rămaşi orfani, se luptă pentru redeschiderea dosarului

 

În 31 ianuarie 2013, Mariana Ciubotariu (28 de ani) a apelat la Omini Clinic în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale de corecţie a unui implant mamar, operaţia fiind realizată de doctorul Lucian Popa. Pe 2 februarie 2013, tânăra a decedat după ce a fost transportată de urgenţă la Spitalul Sf. Spiridon.

 

Citește și Şapte întrebări esenţiale pentru favoriţii la şefia Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”

 

Mariana Ciubotariu se afla la a treia intervenţie chirurgicală la sâni, celelate două fiind efectuate tot de doctorul Popa. Ulterior, familia tinerei a depus plângeri pentru ucidere din culpă şi omor.

 Mariana Ciubotariu, poreclită “Păroasa” era concubina lui Belgian Tănase, dat în urmărire internaţională după ce a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare pentru infracţiuni la regimul circulaţiei. După moartei Marinei Ciubotaru, magistraţii de la Judecătoria Iaşi au decis, la sfârşitul lunii februarie 2013, ca cei şase copii ai acesteia să intre sub tutela Olgăi Tănase. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here