Gazprom, dată în judecată pentru anularea proiectului South Stream

Compania italiană Saipem a demarat o procedură de arbitraj împotriva unei companii controlată de grupul rus Gazprom din cauza pierderilor înregistrate ca urmare a anulării contractului pentru construirea gazoductului South Stream, informează RIA Novosti.

 

La finele lunii trecute, Gazprom a pus capăt, în mod oficial, proiectului South Stream, un gazoduct destinat să conecteze Rusia de Europa Centrală via Marea Neagră, anunţând că a dizolvat acordul de asociere pentru acest proiect. Saipem, o divizie a grupului italian de petrol şi gaze ENI, era principalul contractor pentru acest gazoduct şi avea semnate două acorduri în valoare de 2,4 miliarde de euro.

 

Potrivit RIA Novosti, Saipem a demarat o procedură de arbitraj la Curtea Internaţională de Comerţ de la Paris împotriva South Stream Transport BV încă din luna noiembrie a anului trecut, susţinând că anularea proiectului South Stream i-a provocat pierderi estimate la 759 milioane de euro. Potrivit surselor, South Stream Transport a încercat să negocieze o înţelegere însă contractorul italian a preferat să demareze o acţiune în instanţă.

 

Iniţial, South Stream Transport BV, o companie înregistrată în Olanda, era un joint venture între mai mulţi acţionari incluzând Gazprom, EDF şi Wintershall. Între timp, Gazprom a cumpărat participaţiile partenerilor.

 

 

Citește continuarea pe ECONOMICA.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here