Brățări cu GPS pentru bătrânii singuri și neajutorați. Deputatul Viorel Blăjuț: „Acest sistem este folosit cu succes în Polonia”

Bătrânii imobilizaţi la pat sau rămaşi singuri ar putea apela mai uşor la ajutorul medicilor. În cadrul şedinţei de ieri a Comitetului Consultativ pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din cadrul Prefecturii, deputatul independent Viorel Blăjuţ a propus introducerea unui sistem bazat pe brăţări electronice cu GPS.

 

„Am văzut un astfel de sistem folosit cu succes în Polonia, iar ideea în sine este foarte simplă. Brăţara are un buton prin care se trimite un apel de alarmă la un centru medical, la fel cum funcţionează butonul de panică în cazul firmelor de protecţie. Dacă bătrânului i se face rău, apasă butonul, iar centrul medical este înştiinţat că are o problemă. La centru există deja dosarul medical al persoanei respective, astfel încât, atunci când vine medicul, el ştie deja cam despre ce problemă ar putea fi vorba“, a explicat deputatul.

 

Apelul de urgenţă efectuat printr-un simplu buton ar permite intervenţia medicilor chiar şi în condiţiile în care persoana aflată în dificultate nu poate vorbi, pentru a oferi detalii. Sistemul GPS permite intervenţia şi în situaţiile în care apelantul nu se află la domiciliul trecut în fişa aflată la centrul medical.

 

„Un astfel de sistem ar veni în ajutorul multor bătrâni care nu se pot deplasa. Se poate extinde şi la cei care au nevoie de alt fel de ajutor decât cel medical. Sunt bătrâni care nu pot ieşi la cumpărături sau să plătească facturile. Există fundaţii care se implică în ajutorarea acestora, iar voluntarii ar şti astfel că bătrânul are o problemă care necesită intervenţia“, a spus şi consilierul judeţean Magdalena Lupu, preşedinte al unei asociaţii de pensionari.

 

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here