Plângerea Asociaţiei 21 Decembrie împotriva clasării dosarului Revoluţiei, respinsă de ÎCCJ

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins vineri, ca inadmisibilă, plângerea depusă de Asociaţia 21 Decembrie 1989 împotriva deciziei procurorilor militari de clasare a dosarului Revoluţiei. 

„Respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petenta Asociaţia 21 Decembrie 1989 Bucureşti, prin reprezentant legal Teodor Mărieş, împotriva ordonanţei din data de 14 octombrie 2015, emisă în dosarul nr.11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare. Obligă petenta la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în decizia instanţei, potrivit România Liberă.

De asemenea, magistraţii au respins o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale în legătură cu neconstituţionalitatea dispoziţiilor art.70 din Codul de procedură penală. 

Pe de altă parte, instanţa a respins cererea de reunire la plângerea depusă de Asociaţia 21 decembrie a 44 de plângeri cu aceleaşi obiect formulate de revoluţionari, urmând ca acestea să fie soluţionate separat de alte complete de judecată de la instanţa supremă. 

Prezent vineri la proces, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat că există un interes din partea structurilor care au tras la Revoluţie de a se închide acest dosar, respectiv „Miliţie, Armată şi Securitate”, dar şi o „comandă politică” din partea structurilor de astăzi, MAI, MApN şi SRI. 

Preşedintele Asociaţiei s-a arătat nemulţumit şi de faptul că procurorul de şedinţă, care reprezintă Parchetul Militar, a refuzat să primească la dosar deciziile CEDO, prin care s-a dispus reluarea anchetei în dosarul Revoluţiei. 

„CEDO a reglementat foarte clar că în acest dosar ancheta trebuie făcută de procurori independenţi, care să nu fi avut niciun grad de subordonare în 1989. Procurorul militar, care este astăzi delegat în dosar, este un colonel în subordinea Ministerului Apărării, minister care în decembrie 1989 a tras în populaţie”, a mai declarat Teodor Mărieş. 

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, rănirea a 1.855 de persoane prin împuşcare, rănirea a 343 de persoane în alte împrejurări şi reţinerea a 924 de persoane. 

Ulterior, aproximativ 150 de revoluţionari au depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie plângeri împotriva deciziei procurorilor. Un proces separat a deschis şi Asociaţia 21 Decembrie.

 

 

(Sursa: romanialibera.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here