Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Poliţiei de Frontieră Botoşani în anul 2015

FOTO: botosani.ro
FOTO: botosani.ro
Poză simbol
Pentru politistii de frontiera botoșăneni, anul 2015 a reprezentat o perioadă în care s-au depus eforturi deosebite pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin poliţiei de frontieră: controlul frontierelor şi cooperarea poliţienească, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, evaziunii fiscale şi asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona de frontieră.

 

 REALIZĂRI ÎN DOMENIUL PROPRIU DE COMPETENȚĂ:

 În anul 2015, în punctele de trecere a frontierei de pe raza judetului Botosani s-a înregistrat un număr de 429.000 de treceri persoane din statele membre UE care au tranzitat frontiera şi 174.000 de treceri de persoane din state non-UE. De asemenea, au tranzitat frontiera şi 230.000 mijloace de transport.

 

În anul 2015 poliţiştii de frontieră de la STPF Botoşani si a sectoarelor de pe raza judetului Botosani au executat 364 acţiuni.         Acţiunile au vizat în principal combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, fiind acţiuni organizate atât independent (112 de acţiuni) cât şi în cooperare cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniu (252 acţiuni). 

 

Fapte ilegale constatate la frontieră

În perioada analizată au fost constatate 948 de fapte ilegale dintre care: 327 infracţiuni şi 621 contravenţii, sancţiunile contravenţionale totalizând amenzi în valoare de 206.378 lei.

 

Migratia illegală

În anul 2015, la frontiera cu R. Ucraina, în zona de competență a SPF Dorohoi și SPF Darabani, au fost înregistrate 14 cazuri în domeniul migraţiei ilegale, fiind descoperite 40  persoane provenind din Siria, Afganistan, Sri Lanka, Bangladesh, R. Moldova şi R. Ucraina, care au incercat sa treaca ilegal frontiera in tara nostra. In toate cazurile s-au intocmit lucrari penale si cei in cauza au fost predati autoritatilor de frontiera din Ucraina.

         

Caz semnificativ: Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Darabani au depistat şi reţinut trei persoane care intenţionau să intre ilegal în România, pentru a ajunge în Spaţiul Schengen.

În data de 21 noiembrie 2015, în jurul orei 05.00 un echipaj format din poliţişti de frontieră din cadrul S.P.F. Darabani – I.T.P.F. Iaşi au depistat, pe raza localităţii de frontieră Oroftiana, trei cetăţeni de culoare care nu îşi justificau prezenţa în zonă, fără documente de identitate şi care vorbeau limba engleză.

Cei trei bărbaţi au fost conduşi la sediul sectorului pentru cercetări, iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit că doi dintre aceştia sunt cetăţeni din Sri Lanka şi unul este cetăţean somalez, care au trecut ilegal frontiera de stat dintre Ucraina şi România, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

În cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat. În baza acordului încheiat cu Ucraina, migranţii au fost predaţi autorităţilor de frontieră ucrainene, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

 

Contrabanda și infracțiunile conexe

Se mențin în continuare modalitatile de introducere ilegala a țigaretelor în țară prin trecerea peste râul Prut folosind mijloace plutitoare, saci de polietilenă sau unelte de pescuit, dar şi pe la frontiera terestră. În punctele de trecere tendinţa este de a introduce ţigările in Romania, fie disimulat, ascunse in interiorul altor produse permise la intrare sau pentru care există documentele necesare, disimulate pe corp, ascunse în autovehicule ale căror caracteristici tehnice existente din fabricaţie sunt modificate artizanal sau special confecţionate (bara de protectie, roata de rezerva, rezervor, banchete, portiere), urmând a fi distribuite şi comercializate în oraşele limitrofe frontierei de stat sau în diferite zone din ţară. Numărul ţigaretelor descoperite in punctele de trecere folosind aceste metode de introducere diferă de la câteva sute de ţigarete la câteva zeci de mii. În toate situaţiile când sunt descoperite spaţii special amenajate în care sunt ascunse ţigarete cu scopul de a fi introduse in ţară, mijloacele de transport folosite, sunt confiscate, indiferent de cantitate, in baza H.G. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului Vamal al Romaniei, art.  653 indice 1.

Se constată o creştere a numărului de pachete de ţigări descoperite în anul 2015 (204.085 pachete tigari in valoare de 1.941.862 lei) faţă de anul 2014 (200.097 pachete tigari in valoare de 1.816.500 lei).

Ca factor de noutate, cetățeni de origine R. Ucraina (unii chiar cu dublă cetățenie) renunță la intermediarii români urmărind obținerea unor foloase materiale mai consistente şi pentru a face cât mai greoaie descoperirea/prinderea lor.

În speță, țigările sunt aduse până în zona de frontieră, preluate, transportate și valorificate de cetățenii R. Ucraina, aceștia folosind în activitatea infracțională mașini închiriate sau cumpărate din alte state (Bulgaria, Marea Britanie, Lituania) și utilizând numere de înmatriculare expirate, false sau falsificate.

Caz semnificativ: În urma activităților specifice de documentare informativă calificată și monitorizare judiciară efectuate în perioada 2014 – 2015 la nivelul S.T.P.F.Botoșani, privind activitățile infracționale desfășurate de mai multe persoane, cetățeni români, în sfera traficului de țigări, au fost stabilite date și indicii temeinice privind existența și funcționarea unui grup infracțional organizat, care acționa în mod constant, în scopul introducerii ilegale de țigări din R. Ucraina și R.Moldova în România, prin P.T.F.-uri și la frontiera verde.

             Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că în perioada 2014-2015, membrii grupării au traficat cantitatea de 51.450 pachete țigări de proveniență extracomunitară.

             În data de 19.06.2015, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Birou
l Teritorial Botosani au fost efectuate un număr de 24 percheziții domiciliare, din care 14 percheziţii pe raza județului Botoșani, 3 percheziții pe raza județului Iași, o percheziție pe raza municipiului București și 6 percheziții pe raza localității Siret, județul Suceava.

 

          În urma perchezitiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor de către D.I.I.C.O.T.-Biroul Teritorial Botosani:

–         1.670 pachete țigări diverse mărci cu timbru extracomunitar în valoare de 15.337 lei;

–         71 litri alcool în valoare de 7.100 lei;

–         suma de 65.646 lei;

–         un pistol marca Walther P22;

–         3 stații radio emisie-recepție cu antena;

–         20 telefoane mobile;

–         1 card memory de 8 Gb;

–         35 sim-uri telefon;

–         diferite înscrisuri care au legatură cu cauza;

          În baza ordonantei procurorului de caz, s-a instituit sechestru asigurator asupra unui număr de 3 ( trei ) autoturisme, respectiv:

–         1 auto marca Volkswagen Passat în valoare de 53.760 lei;

–         1 auto marca Land Rover în valoare de 22.400 lei;

–         1 auto marca Renault în valoare de 8.960 lei.  

În luna august 2015, lucrătorii STPF au pus în aplicare un număr de 8 ordonanțe de sechestru pe bunuri mobile în valoare de circa 35.000 de euro și un teren agricol în suprafață de 9 hectare.

* În data de 08.11.2015, a fost efectuată o percheziție domiciliară la domiciliul unei persoane și la magazinul din incinta domiciliului acestuia. Percheziția domiciliară a fost efectuată de lucrători din cadrul S.T.P.F. Botoșani, fiind descoperită cantitatea de 5.586 pachete țigări  marca RITM cu timbru de acciză R.Moldova, în valoare de 50.213 lei, care a fost ridicată în vederea confiscării și introducerii în  camera de corpuri delicte a S.T.P.F. Botoșani.  

 

Traficul ilegal cu auto furate

 În cursul anului 2015 au fost descoperite si retinute în vederea continuării cercetărilor 4 autoturisme pentru care existau semnalari operative. În toate cazurile lucrătorii noştri au întocmit dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de furt sau alte infracţiuni conexe.

Caz semnificativ: În data de 20.03.2015, în baza unor date și informații deținute la nivelul B.C.M.I.I.T./S.T.P.F. Botoșani/I.T.P.F. Iasi, a fost identificat în municipiul Botoșani autoturismul Audi A4, înmatriculat în Italia. În urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat că pentru autoturismul Audi A4 autoritățile italiene au emis o alertă în data de 21.01.2014, pe art.38 din SIS II (bun căutat pentru confiscare). Autoturismul în valoare de 66.450 lei a fost ridicat și indisponibilizat la sediul S.T.P.F. Botoșani, în vederea continuării cercetărilor, ulterior fiind predat firmei de asigurări din Italia în vederea restituirii proprietarului de drept.

 

Situația bunurilor confiscate/indisponibilizate:

În anul 2015 au fost confiscate bunuri în valoare totală de 2.311.083 lei, respectiv:

204.085 pachete tigari in valoare de 1.941.862 lei

25 autoturisme  in valoare de 327.563 lei

325 kg alimente in valoare de 11.800 lei

5 ambarcatiuni in valoare de 1.320 lei

– 199,5 l bauturi alcoolice in valoare de 11.682 lei

110 litri carburant in valoare de 570 lei

270 kg peste

5612 m plase monofilant

4 pusti cu aer comprimat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here