Soldat olandez, acuzat că a luptat pe cont propriu în Siria împotriva Statului islamic. Poate fi acuzat de crimă

Poliţia olandeză a arestat un fost soldat care a postat pe Facebook mesaje în care spunea că a luptat anul trecut în Siria alături de unităţile kurde împotriva Statului Islamic, informează The Guardian.

 

Bărbatul în vârstă de 47 de ani, al cărui nume nu a fost făcut public, a fost arestat miercuri în oraşul estic Arnhem şi a fost prezentat vineri în faţa unui judecător din Rotterdam, fiind eliberat temporar.

 

„Bărbatul este un fost soldat al cărui caz a fost prezentat pe larg în presă şi pe Faceboook anul trecut din cauza implicării sale în luptele împotriva Statului Islamic”, se arăta într-un comunicat de presă al procuraturii olandeze.

 

„Legea olandeză – cu excepţia unor circumstanţe excepţionale precum legitimă apărare – nu le da cetăţenilor săi dreptul de a folosi forţa şi în special forţa mortală. Astfel încât uciderea unui luptător (al Statului Islamic – n.red.) ar putea însemna trimitere în judecată pentru omor”, se mai arăta în comunicatul de presă.

 

Presa olandeză scrie că numele bărbatului ar fi Jitse Akse, şi că acesta ar fi părăsit Şiria la începutul lui 2015.

 

„Când vezi ce au făcut… omorând un membru ISIS probabil că am salvat zeci de vieţi” a declarat bărbatul pentru un ziar local.

 

Procuratura olandeză arată că există o diferenţă majoră între cei care călătoresc în Şiria pe cont propriu pentru a lupta împotriva Statului Islamic şi armata olandeză, care antrenează luptători şi efectuează misiuni de bombardament în Irakul învecinat.

 

(Sursa: HotNews.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here