Palatul Culturii din Iași va fi parțial deschis publicului începând cu luna aprilie

FOTO: wikimedia.org

FOTO: wikimedia.org

Palatul Culturii din Iași va fi parțial deschis publicului începând cu a doua parte a lunii aprilie, după aproape opt ani de la demararea lucrărilor de reparare și reconsolidare, a declarat pentru AGERPRES Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Moldova.

 

„La jumătatea lunii aprilie Palatul Culturii își va deschide porțile pentru publicul vizitator oferind expoziții temporare de excepție, cu piese din patrimoniul celor patru muzee din cadrul Complexului Muzeal Moldova, respectiv Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă și Știință Ștefan Procopiu. La aceste expoziții se vor adăuga altele două deosebit de valoroase: „Aurul și argintul românesc”, cea de-a doua expoziție fiind Artă și ceremonial la mesele Regale”, a explicat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova.

 

Iubitorii de artă și istorie nu vor avea însă prilejul de a vizita toate sălile Palatului Culturii, ci doar camerele amplasate la stânga și dreapta intrării de la parter, iar la primul etaj va fi deschisă Sala Voievozilor și alte câteva camere.

„Spațiul este mult mai mare, dar nu poate fi vizitat, deoarece conform legislației conservării patrimoniului trebuie să aștepte șase luni de la finalizarea lucrărilor în spațiile respective”, a spus Lăcrămioara Stratulat.

 

Potrivit acesteia, din același motiv la Palatul Culturii nu pot fi organizate, până la sfârșitul anului, expoziții permanente, acestea având nevoie de o pregătire mai amplă, dar și de spații special amenajate. De asemenea, Palatul Culturii din Iași are nevoie de mobilier, motiv pentru care vor fi efectuate demersuri pe lângă Ministerul Culturii, mai ales că bugetul din acest an a fost diminuat cu 35 la sută față de anul anterior. Lăcrămioara Stratulat a mai spus că Palatul Culturii nu are personal suficient. ‘După ce în urmă cu câțiva ani s-au făcut restructurări, acum avem nevoie de resurse umane. Este nevoie de personal de specialitate, de restauratori, de personal de supraveghere, subdimensionat’, a afirmat managerul Complexului Muzeal.

 

Lucrările de reparare și reconsolidare a Palatului Culturii au fost demarate în august 2008. Proiectul de consolidare și restaurare prevedea consolidări cu centuri de beton armat a planșeelor, consolidarea structurii metalice centrale cu beton armat, ancorarea grinzilor metalice în centuri, consolidarea în pod cu sistem de grinzi. Pentru partea arhitecturală, sunt prevăzute intervenții de tipul demontării tencuielilor degradate, demontarea pardoselilor uzate și protejarea pardoselii artistice, montarea de pardoseli noi de tip parchet, executarea unei hidroizolații orizontale, reparații totale ale tâmplăriilor din lemn și metal și înlocuirea cercevelelor exterioare cu altele de stejar sau lamelate cu geam termopan, reparații ale pardoselilor din marmură și a scărilor din mozaic, restaurarea integrală a fațadelor. De asemenea, în curțile interioare este prevăzută montarea a două ascensoare cu aspect transparent decorativ. Concomitent cu lucrările de structură și arhitectură, s-a realizat integral și sistemul de instalații.
 

Palatul Culturii, efigie a municipiului Iași, a fost dat în folosință în 1925. Construit în stil neogotic, după planurile arhitectului I.D. Berindei, lucrările la Palat s-au desfășurat pe parcursul a două decenii. Deși nu este construit peste temelii antice, după cum se presupunea la începutul secolului al XX-lea, Palatul Culturii se înalță peste ruinele curților domnești medievale, atestate documentar în 1434. De asemenea, au fost folosite, parțial, și temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refăcut de Mihail Sturza (1841-1843) și demantelat în 1904.

 

Actualul imobil în care se află Palatul Culturii din Iași a fost inaugurat în anul 1925 de regele Ferdinand al României. Edificiul este realizat în stil neogotic. Conceput în spiritul palatelor comunale din Occident, Palatul este cea mai importantă realizare a stilului neogotic de pe teritoriul României. Edificiul este considerat un adevărat ‘cântec de lebădă’ al arhitecturii romantice din secolul al XIX-lea. Fiind o realizare arhitectonică remarcabilă, edificiul s-a impus ca o adevărată efigie a vechii capitale a Moldovei. Clădirea este considerată de însemnătate națională, fiind inclusă pe Lista Monumentelor Istorice, potrivit AGERPRES.

 

Monumentul are 298 de încăperi cu o suprafață de aproximativ 36.000 metri pătrați. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Palatul a slujit drept cazarmă a trupelor germane și, ulterior, sovietice. Clădirea a servit ca Palat de Justiție până în 1955, an în care a fost destinat găzduirii uneia uneia dintre cele mai importante instituții culturale din țară, reunite sub denumirea de Complexul Național Muzeal Moldova din Iași.

 

Construcția, concepută fără rosturi și cu două sisteme constructive, a avut nevoie, după numai 16 ani de la darea sa în folosință, de unele lucrări de consolidare, în 1938, care au fost continuate după cutremurul din 1940. Degradările s-au accentuat după cutremurul din 1986, când au apărut fisuri și crăpături, dar și deteriorări pe importante suprafețe din pereți, tavane și la nivelul elementelor ornamentale.

 

 

(Sursa: agerpres.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here