Marea Britanie se îndreaptă spre ieşirea din UE

FOTO: radiocraiova.ro

FOTO: radiocraiova.ro

Şefa executivului din Scoţia şi lideră a Partidului Naţional Scoţian (SNP, naţionalist), Nicola Sturgeon, a estimat miercuri, într-un articol în The Scotsman, că electoratul britanic ar putea opta pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, dacă premierul David Cameron va organiza chiar în iunie un referendum privind părăsirea sau rămânerea în UE.

Cameron insistă pentru un acord cu ceilalţi lideri ai UE privind noi termeni pentru rămânerea regatului în Uniune înainte de a organiza un referendum, pe care s-ar putea să-l convoace în vara lui 2016, deşi sondajele arată că opoziţia faţă de Uniunea Europeană este în creştere în Marea Britanie. Potrivit cotidianului, Sturgeon a declarat că, dacă referendumul va fi convocat în iunie, s-ar putea să fie prea puţin timp pentru a-i convinge pe alegătorii din restul Marii Britanii că rămânerea în cadrul UE este alegerea corectă.

 

‘„Ar rămâne doar patru luni, inclusiv perioada alegerilor în Scoţia, pentru ca opinia publică să se angajeze pe deplin în dezbatere şi pentru ca argumentele privind rămânerea în UE să se facă auzite în totalitate’‘, a declarat lidera SNP într-o conferinţă de presă, estimând că David Cameron trebuie să iasă din cadrul foarte îngust axat pe chestiunile renegocierii cu UE şi să acorde o mare importanţă problemei privind rămânerea în UE.

 

Şefa executivului scoţian şi-a exprimat încrederea că Scoţia va vota în favoarea rămânerii în UE, dar că acum nu mai este atât de sigură în legătură cu ce va decide restul Regatului Unit. Scoţia are o populaţie de cinci milioane de locuitori, comparativ cu Anglia, care are 53 de milioane de locuitori şi reprezintă circa 84 % din populaţia Regatului Unit. Scoţienii au votat în proporţie de 55 %, contra 45 %, la un referendum în 2014 împotriva independenţei, dar Sturgeon a obţinut apoi 56 din cele 59 de mandate reprezentând Scoţia în parlamentul naţionale de la Londra la alegerile din mai 2015.

 

Naţionaliştii scoţieni i-au spus în mod repetat lui Cameron că nu este exclusă organizarea unui alt referendum în Scoţia privind independenţa şi că un declanşator pentru aceasta ar putea fi o situaţie în care scoţienii votează pentru rămânerea în UE, iar majoritatea tuturor britanicilor optează pentru ieşirea din UE. Nicola Sturgeon a declarat anterior că ar putea avea loc loc un alt vot privind independenţa numai dacă majoritatea scoţienilor votează pentru un partid care a propus unul în cadrul unor alegeri parlamentare scoţiene. Astfel de alegeri urmează să aibă loc în mai 2016.

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here