Îl folosești de atâta timp și nu știai asta despre el: puterile vindecătoare ale oțetului

Este ieftin și folosit adesea, probabil nu v-ați fi gândit, dar oțetul pe care îl folosim în salate este foarte sănătos, încetinește procesul de îmbătrânire, prevenind bolile de inimă și cancerul. Oțetul este gustos în salate, dressing-uri și alte preparate, dar reprezintă și o sursă de vitamine, minerale și enzime. Conform www.dailymail.co.uk, fiecare tip de oțet are anumite beneficii, scrie Jurnalul Național.

Oțet de mere

Acest oțet, disponibil în supermarket-uri și magazinele bio, este cel mai sănătos și benefic, conținând nutrienții din mere – pectina, beta-carotenul și potasiul – dar și enzimele și aminoacizii formați în procesul de fermentație.

Conținutul ridicat de potasiu susține regenerarea celulară, iar enzimele sporesc reacțiile chimice din corp. De asemenea, conține calciu, care menține oasele sănătoase și fier, esențial pentru sânge. Magneziul este un compus benefic inimii.

 

Oțet de vin roșu

Oțetul de vin roșu a fost folosit de-a lungul secolelor ca un remediu pentru orice afecțiune, beneficiile fiindu-i confirmate de cercetările științifice din prezent. Istoricul latin Spartatianus menționează în scrierile sale că pentru a supraviețuii, soldații consumau acest tip de oțet amestecat cu apă.

Medicii confirmă faptul că dacă suntem sănătoși, corpul se menține tânăr. Astfel, oțetul din vin roșu este bogat în antioxidanți anti-ageing, nu conține colesterol, sodiu sau grăsime. Asemenea vinului din care este făcut și în oțet se găsesc flavonoizi, care scad colesterolul.

Oțetul este un substitul ideal pentru sare și aromatizează felurile de mâncare fără grăsimi, precum legumele, fructele, pastele și fasolea boabe.

 

Oțet balsamic

În trecut, acest oțet a fost folosit ca tonic, pentru gargară sau ca purificator al aerului. În mod tradițional, este făcut din struguri Trebbiano ajunși la maturitate și foarte dulci.

Bogat în antioxidanți și potasiu, este foarte gustos și dulce, fiind utilizat chiar și în anumite rețete de înghețată de vanilie.

 

Oțet cu cimbru

Acest oțet conține fier, magneziu, siliciu și tiamină și actionează ca un remediu antiseptic și tonic. Poate potoli tusea și ameliorează problemele intestinale.

 

Oțet cu oregano

Este antiseptic și anti-inflamator. Distruge bacteriile, virusurile, fungii și alți germeni, luptând împotriva gripei și a răcelii.

 

Oțet cu salvie

Este recomandat în special în cazul afecțiunilor cavității bucale, precum gingivita, dar și al durerilor de gât, datorită proprietăților astrigente și antiseptice.

 

Oțet cu rozmarin

Conține mai mult calciu, magneziu și potasiu, care îmbunătățesc sănătatea inimii, scăzând tensiunea arterială.

 

10 utilizări terapeutice ale oțetului

  •  Vindecă arsurile: pentru a diminua inflamația și durerea, aplicați oțet de mere direct pe locul afectat;
  •  Combate congestia nazală: inhalație cu oțet (apă clocotită în care ați pus câteva linguri de oțet de mere);
  •  Înlătură migrena: aplicați pe frunte o compresă cu oțet;
  • Tratează durerea în gât: garară cu o soluție 50-50 (apă-oțet);
  •  Calmează arsurile solare: aplicați oțet rece pentru a diminua disconfortul și pentru a preveni apariția bășicilor (nu se recomandă femeilor însărcinate);
  • Oprește sughițul: beți un pahar cu apă călduță în care ați pus o linguriță de oțet;
  • Ameliorează înțepăturile de insecte: faceți o pastă din oțet și mălai și aplicați-o direct pe înțepăturile de insecte;
  • Stopează extinderea ciupercii piciorului: clătiți piciorul de câteva ori pe zi cu oțet de mere sau obișnuit;
  •  Înlătură grețutile matinale: consumați un pahar de apă cu o linguriță de oțet de mere pe stomacul gol pentru a evita grețurile materne; remediul este sigur pentru bebeluș.

 

 

(Sursa: jurnalul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here