Fabuloasa poveste a lui Pintilii, “OMUL TORPILĂ”. De la tenişii peticiţi cu linoleum, la tricoul de titular al Naţionalei

Mihai Pintilii a copilărit într-o scară de bloc din Dancu, laolaltă cu alţi 40 de copii, ai vecinilor. Cu aceştia a jucat Mihai primele partide de fotbal. După ce s-a perindat pe la mai multe echipe, unde a fost plătit chiar şi în ouă, Pintilii a tras lozul cel mare: ajuns la 29 de ani, e titular la Steaua şi la Naţională.

 

Puţină lume ştie că unul din cei mai în formă mijlocaşi centrali din fotbalul românesc, stelistul Mihai Pintilii, e originar din Iaşi. După golul fantastic marcat contra Ungariei, Pintilii (29 de ani) a fost supranumit “omul torpilă”. Însă, pentru Mihai, viaţa n-a fost mereu doar lapte şi miere. Provine dintr-o familie modestă de muncitori, din satul Dancu, comuna Holboca. Are trei fraţi şi la rându-i şi-a întemeiat o familie. Mihai e căsătorit de la 23 de ani şi are doi copii.

 

Fără postere

Apartamentul din Dancu al familiei Pintilii e unul obişnuit. Oameni simpli şi primitori, părinţii fotbalistului încă nu realizează nivelul la care a ajuns fiul lor: titular la Steaua, campioana României, şi mijlocaş central la Naţională. “Nu prea avem poze cu Mihai, fugea când era vorba de aşa ceva”, justifică, parcă stânjenită, mama lui Mihai lipsa posterelor cu fiul-vedetă.

 

Când Mihai are meci cu Steaua în oraşele din Moldova, Gheorghe Pintilii merge şi el pe stadion. E singura “aroganţă” de tată de vedetă

 

Agent de pază

Povestea familiei e aceeaşi cu a milioanelor de familii de muncitori din România. Tatăl, Gheorghe Pintilii este agent de pază la o firmă privată din sat după ce anterior a lucrat 18 ani la Fortus Iaşi. Soţia a lucrat la Combinatul de Fibre Sintetice, iar povestea celor doi a început încă din băncile şcolii. Părinţii fotbalistului sunt de loc din satul Alexandru Ioan Cuza, iar cei doi au fost opt ani colegi de bancă. Au rămas împreună şi după terminarea şcolii, s-au căsătorit şi au făcut patru copii: două fete, mai mari, şi doi băieţi, pe Mihai şi Andrei. S-au mutat în apartamentul din Dancu în 1984, an în care s-a născut primul băiat. “Cu Mihai în braţe am intrat prima dată în casa asta”, povesteşte Gheorghe Pintilii.

 

 

Tălpici din linoleum

N-au trăit în lux, dar au avut mereu grijă să le ofere copiilor ce aveau nevoie. Doru, pentru că aşa îl strigă familia pe jucătorul Stelei, a început să cocheteze cu fotbalul încă de când era mic. Profesorul de sport, fost jucător la Politehnica Iaşi, l-a remarcat şi astfel a ajuns în echipa şcolii. “Toată ziua era pe teren şi, cum erau tenişii pe vremea aia, se rupeau repede. Îşi decupa linoleum şi făcea tălpici ca să mai poată juca. Din ultimii bani pe care îi mai aveam mergeam şi îi cumpărăm lui tenişi noi şi apoi mai vedeam”, spune tatăl. Din curtea şcolii, Mihai Pintilii şi-a continuat junioratul sub îndrumarea lui Paul Costaş, la Noua Generaţie Iaşi.

 

 Mihai Pintilii are 15 selecţii în tricoul Naţionalei. Unicul gol l-a marcat la începutul lui septembrie, în meciul contra Ungariei

 

Salariu: trei cofraje cu ouă

În primii ani de fotbal, Pintilii a jucat la Auxerre Lugoj şi Viitorul Hârlău. Odată cu moartea primarului din Hârlău, s-a desfiinţat şi echipa. Primăria, neavând bani, l-a plătit pe jucător în ouă. “A venit acasă cu trei cofraje”, îşi aminteşte, râzând, mama fotbalistului.

A ajuns la Jiul Petroşani şi aici i-a atras atenţia lui Cosmin Olăroiu, antrenorul Stelei. A fost transferat la Steaua împreună cu Eric Bicvalfi. Dar venirea lui Gică Hagi ca antrenor pe banca roş-albaştrilor, nu a fost favorabilă pentru ieşean. El a fost nevoit să se întoarcă la formaţia din Petroşani unde a evoluat până în 2009.

 

În această perioadă au început negocierile cu Poli Iaşi, doar că neînţelegerile financiare dintre jucător şi conducerea din dealul Copoului l-au determinat pe Pintilii să semneze cu Internaţional Curtea de Argeş. “Era în maşină când ne-a sunat şi ne-a spus că nu mai vine la Iaşi. Ne-ar fi plăcut să îl avem lângă noi, dar totuşi mă bucur că a ajuns acolo”, spune tatăl. În anul 2010, s-a desfiinţat şi această echipă, iar Pintilii a ajuns “la pachet” cu alţi colegi, la Pandurii Târgu Jiu.

 

Mihai Pintilii a copilărit într-o scară de bloc din Dancu, laolaltă cu alți 40 de copii ai vecinilor

 

“Şut în fund”

La echipa gorjeană, Mihai Pintilii a jucat ca fundaş central însă, sub îndrumarea lui Petre Grigoraş, a ajuns mijlocaş. “Grigoraş a fost cel care i-a dat un şut în fund, ca să ajungă mai pe la mijlocul terenului”, explică Gheorghe Pintilii.

Despre prima convocare a băiatului lor la echipa naţională, părinţii au aflat de la televizor, urmărind ştirile. El fusese anunţat de preşedintele clubului Pandurii Târgu Jiu, Eugen Pârvulescu. “Vă daţi seama că ne-am bucurat”, mărturiseşte, cu modestie, tatăl jucătorului.

Apoi, a venit firesc al doilea transfer la Steaua, acolo unde joacă şi în prezent. Iar convocările la Naţională au devenit constante.

 

Mama nu se uită

Ca un mic paradox, familia din Dancu nu prea îi urmăreşte evoluţiile la televizor. Părinţii nu sunt abonaţi la reţeaua RCS – RDS, astfel că nu au nici canalul pe care se transmit meciurile. Când şi când, tatăl merge prin vecini pentru a-şi urmări fiul – vedetă. Când s-a disputat meciul dintre Steaua şi Schalke 04, tatăl era la muncă, în tura de noapte. L-a sunat băiatul mai mic, Andrei, şi i-a spus cum s-a terminat partidă. A doua zi dimineaţă a văzut secvenţe în reluare. S-a îngrozit când a văzut jucătorul echipei germane că a căzut peste piciorul lui Mihai. Ăsta e şi unul din motivele pentru care mama nu l-a urmărit niciodată la televizor de când joacă fotbal. Nu poate să îl vadă în caz că se accidentează.

 

Sute de mii pe an

Familia nu ştie cât câştigă fotbalistul ieşean. “Nu am îndrăznit să îl întrebăm”, explică mama. Presa de specialitate a anunţat că salariu pe care Mihai Pintilii îl încasează de la Steaua este de aproximativ 150.000 de euro pe an. Asta fără a include bonusurile de performanţă, premierile pentru calificarea în UEFA Champions League. Un salt impresionant de la tenişii cu tălpici de linoleum, de la salariile în cofraje de ouă la sutele de mii de euro anual.

 

 

S-a căsătorit de tânăr

Mihai Pintilii s-a născut pe 9 noiembrie 1984 şi a urmat cursurile unei şcoli profesionale pentru a putea continua cu fotbalul. I-a spus tatălui că dacă până la 22 de ani nu joacă în Liga 1 se lăsa de fotbal. La vârsta de 23 de ani s-a căsătorit, dar mama lui nu fusese iniţial de acord. Îl considera prea tânăr, însă acum e bucuroasă pentru că aşa ştie că băiatul ei nu va călca strâmb, nu
va pierde nopţile prin cluburile din Capitală şi se va ţine de treabă. Mihai Pintilii are doi copii, de patru respectiv un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here