Crudul adevăr! DIPLOMA, BUNĂ DE PUS ÎN RAMĂ, PE PERETE

Tot mai mulţi tineri renunţă la a mai urma cursuri universitare pentru că, spun ei, după absolvire nu le garantează nimeni un loc de muncă. Astfel, “fabricile de diplome” au rămas fără materie primă. La Iaşi, la sesiunea de admitere care a demarat luni, 9 septembrie, sunt 2.500 de locuri la facultăţi, atât la buget cât şi cu taxă.

 

Criza economică şi numărul tot mai mic al absolvenţilor de liceu care reuşesc să treacă examenul de Bacalaureat sunt doar două din cauzele care au condus la scăderea numărului de studenţi la Iaşi. A treia, şi poate cea mai periculoasă, e convingerea multor tineri că o diplomă de licenţă în buzunar nu le garantează un loc pe piaţa muncii. În condiţiile în care, pentru locurile cu taxă, un student trebuie să plătească anual între 500 şi 1.000 de euro, în funcţie de specializare, mulţi renunţă la a mai urma cursuri universitare, mai ales că, susţin ei, banii nu li se întorc după absolvire.

 

Deficit mare la Cuza

Situaţia e susţinută şi de cifrele statistice. Luni a debutat înscrierea la facultăţile din Iaşi, sesiunea de toamnă. La cele mai importante universităţi de stat şi private din Iaşi au rămas neocupate aproximativ 2.500 – 3.000 de locuri, atât la buget cât şi cu taxă.

Astfel, în cazul Universităţii “Cuza” numărul de studenţi înregistraţi la taxă, cu toate cele trei forme, s-a înjumătăţit. “Acum 10 ani, numărul studenţilor înscrişi la taxă zi, învăţământ la distanţă (ID) şi frecvenţa redusă (IFR) era de 5.000, anul acesta avem 2.480 de astfel de locuri, din care au fost ocupate 1.400 în sesiunea din iulie”, a declarat Vasile Isan, rectorul Universităţii “Cuza”.

Un caz concret de scădere a numărului de studenţi înmatriculaţi cu taxă se înregistrează la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor (FEAA). Dacă în anii trecuţi, la forma de învăţământ la distanţă şi frecvenţă redusă existau 1.000 de studenţi înscrişi în anul I, acum numărul lor a ajuns la doar 200.

 

 

“Dacă termini Facultatea de Psihologie nu te poţi angaja dacă nu faci un master. Nu te primeşte nimeni”, explica Monica B, studentă în anul al III-lea

 

Şi la buget

La Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” din Iaşi au rămas locuri neocupate şi la buget. Trei facultăţi vor scoate la concurs aproximativ 215 locuri: 100 la Construcţii şi Instalaţii, 90 la Textile Pielărie şi 45 la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor. Reprezentanţii universităţii se aşteaptă ca numărul studenţilor să crească. Sau, cel puţin asta îşi doresc. Sesiunea de toamnă a început la 9 septembrie şi se termină pe 20 aceeaşi lună.

Locuri rămase neocupate după sesiunea din vară există şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Aici mai sunt disponibile 144 de locuri cu taxă, din care cele mai multe la Agricultură, respectiv 64.

 

 

În anii trecuţi, la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, la forma de învăţământ la distanţă şi frecvenţă redusă existau 1.000 de studenţi înscrişi în anul I. Acum numărul lor a ajuns la doar 200

 

Cifre confidenţiale

Ca şi cum nu ar fi fost suficient, taxele de studii s-au majorat în ultimii doi ani. Sumele pe care facultăţile de stat le percep pornesc de la 2.000 lei/an universitar până la 4.000 lei/an universitar. Cea mai ieftină facultate este cea de Teologie Romano-Catolică unde se plăteşte o taxă de 1.600 lei pe an universitar.

În cazul facultăţilor private taxele ajung şi la 5.000 lei pe an universitar, iar numărul celor care se înscriu pentru a urma cursurile într-o asemenea instituţie pare să fie un secret. “Vom comunica numărul celor înscrişi după terminarea sesiunii din toamnă”, au declarat reprezentanţii Universităţii Apollonia.

 

 

1 milion de studenţi avea România în anul universitar 2006 – 2007
575.000 de studenţi au fost înscrişi în anul universitar 2012 – 2013

 

Procent promovare Bac:

2009: 81,47%

2010: 69,30%

2011: 45,72%

2012: 43,04%

 

Nu-şi găsesc de lucru

Una dintre cele mai importante probleme e că, după absolvire, tinerii nu-şi găsesc un loc de muncă. Raportul preliminar realizat de Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră şi Plasament (CIPO) arată ca aproximativ 60% din absolvenţii de facultate  de la “Cuza” spun că nu au un loc de muncă. “E adevărat că trebuie să aibă loc o ajustare între posibilitea şi gradul de angajabilitate al absolvenţilor şi numărul de locuri”, a explicat rectorul Vasile Ișan. O soluţie în acest sens rămâne totuşi în aşteptare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here