REŢETĂ DE POST: Sarmalele cu nuci sau ciuperci – o alternativă sănătoasă pentru perioada postului

Întrucât este perioada postului, cele mai potrivite sunt sarmalele în foi de varză murată sau în foi de viță cu umplutură de legume și cu nuci sau ciuperci.

Secretul acestei rețete ne este dezvăluit de doamna Teodora, din Miercurea Ciuc, care este originară din Iași și care păstrează tradițiile culinare ale zonei din care provine. Ne povestește că aceste rețete sunt folosite frecvent în mănăstirile de maici din Moldova, dar și în cele din Harghita.

”Dacă preferăm să facem sarmalele cu nuci, e ceva mai mult de lucru decât la cele cu ciuperci, pentru că miezul de nucă trebuie opărit, în două-trei ape. Dacă e vorba de ciuperci proaspete, trebuie curățate și tăiate mărunt, apoi călite până când dispare apa”, ne spune doamna Teodora.

Aceasta precizează că secretul unei sarmale gustoase stă în dulceața cepei. ”Trebuie tăiate mărunt două-trei cepe mijlocii, care se călesc în 100 de mililitri de ulei împreună cu un morcov dat prin răzătoare, o rădăcină de pătrunjel, una de păstârnac și un ardei gras roșu, tăiat mărunt”, afirmă gospodina.

Se adaugă sare, iar când legumele ”s-au lăsat”, după cum spun gospodinele, adică s-au înmuiat suficient, se adaugă o cană de orez, o lingură de bulion și se mai țin pe foc câteva minute, până când bobul de orez absoarbe zeama din legume și devine ușor lipicios. Pentru culoare, dar și pentru gust, se poate adăuga mărar verde, după care se pun nucile opărite și tăiate — aproximativ 150 de grame — sau jumătate de kilogram de ciuperci proaspete.

Această compoziție se lasă să se răcorească, timp în care se potrivește de sare și se mai adaugă ulei, dacă este nevoie. Se înfășoară fie în varză murată, fie în frunză de viță de vie pusă pentru iarnă, se așază într-o oală pe fundul căreia i-a pus o crenguță de cimbru uscat, se acoperă cu apă și se lasă la fiert la foc foarte mic un ceas și jumătate sau chiar două.

Doamna Teodora ne asigură că sarmalele de post se pot consuma la fel de bine și fierbinți și reci, sunt foarte aromate și ”sunt, poate, mai gustoase decât cele cu carne”. Și pentru că în bucătărie creativitatea este esențială, la această rețetă se pot folosi, în afară de nucile românești, și semințe de caju sau migdale, care și ele sunt o sursă importantă de proteine.

”Este o rețetă care se respectă de foarte mult timp în mănăstirile de maici din Moldova, dar și din Harghita și care a fost transmisă și gospodinelor, care fac aceste sarmale mai ales în perioada postului. Măicuțele conservă din timpul verii hribi, ghebe sau ciuperci de gunoi, toate foarte bune pentru sarmale, pe care le pregătesc mai ales în zilele de post în care se poate găti cu ulei. Este o mâncare foarte sățioasă și foarte gustoasă”, ne mai spune doamna Teodora.

 

 

 

 

 

 

Sursa: agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here