Maternitatea din Rădăuţi a fost închisă de două ori după ce 16 nou-născuţi au fost infectaţi cu stafilococul auriu

Secţia de Maternitate a Spitalului Municipal Rădăuţi a fost închisă de două ori la sfârşitul anului 2013 precum şi la începutul lunii martie 2014. Atunci, 16 bebeluşi care au fost născuţi la acest spital au fost infectaţi cu stafilococul auriu, toate cazurile din zona Rădăuţi fiind preluate de Spitalul Judeţean Suceava. Direcţia de Sănătate Publică Suceava a amendat spitalul rădăuţean cu 15.000 de lei.

 Secţia de Maternitate a Spitalului Municipal “Sfinţii Cosma şi Damian” Rădăuţi a fost închisă în intervalul 18 decembrie 2013 – 6 ianuarie 2014, după apariţia unui focar de infecţie cu şase cazuri de nou-născuţi infectaţi cu stafilococ auriu. Atunci, DSP Suceava, a solicitat între altele, Maternităţii Rădăuţi, să respecte cu stricteţe prevederile privind dezinfecţia, curăţenia şi sterilizarea, să raporteze eventualele cazuri de infecţii intraspitaliceşti, iar în ceea ce priveşte personalul să facă periodic analize medicale specifice, să respecte regulile de igienă şi să folosească în mod corect echipamentul de protecţie. Maternitatea Rădăuţi s-a mutat în actuala locaţie în data de 4 decembrie 2013, după ce clădirea a fost modernizată în cadrul unui program de reabilitare a maternităţilor finanţat de Banca Mondială, până la acea dată Maternitatea funcţionând în alt spaţiu.

 Cu toate acestea, infecţia a reapărut la sfârşitul lunii februarie 2014, de această dată fiind zece copii nou-născuţi infectaţi cu stafilococ auriu, dintre care cinci au ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean Suceava. Cătălina Zorescu, director adjunct al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, a precizat la acea dată că toate infecţiile nosocomiale înregistrate la Maternitatea Rădăuţi au fost confirmate ca fiind determinate de stafilococul auriu, arătând că noile cazuri de îmbolnăvire sunt o continuare a focarului înregistrat la sfârşitul anului 2013. Secţia de maternitate a Spitalului Rădăuţi a fost din nou închisă la începutul lunii martie, mai exact în perioada 6 – 17 martie 2014, iar Spitalul Judeţean Suceava a preluat cazurile din zona Rădăuţi.

 Pe 4 martie 2014, Direcţia de Sănătate Publică a recoltat probe microbiologice, atât de pe suprafeţe cât şi de la personalul din Maternitate, rezultatele fiind pozitive, iar pe data de 17 martie, DSP şi-a dat acordul pentru redeschiderea maternităţii deoarece rezultatele probelor de laborator recoltate în ziua de 14.03.2014 au fost corespunzătoare din punct de vedere microbiologic.

 Dacă după cel de-al doilea episod de contaminare cu microbul intraspitalicesc, stafilococul auriu, la zece nou-născuţi, Maternitatea Rădăuţi a scăpat doar cu sfaturi şi indicaţii, în primă fază, când s-au îmbolnăvit şase bebeluşi, a fost întocmit un proces verbal de constatare a condiţiilor egienice precare iar Spitalul Rădăuţi a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 15.000 de lei. Conducerea spitalului rădăuţean nu vrea însă să accepte această amendă şi a cerut în instanţa anularea ei.

 

 

 

 

 

Sursa: adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here