Cum a ajuns Rusia să controleze o bază militară dintr-un stat NATO. "Este o greşeală politică"

În Norvegia ia amploare o dezbatere publică legată de vânzarea unei baze navale, ce acum adăposteşte nave ruseşti. Subiectul a apărut în presă şi a primit atenţie în contextul tensiunilor dintre Rusia şi NATO.

Norvegia, membră a Alianţei, a construit bază cu pricina în timpul Războiului Rece, însă a decis să o vândă în urmă cu doi ani, când apele nu erau încă tulburi în Europa. Iar acum, noul proprietar a decis să o închirieze unor companii ruseşti de cercetare.

În timpul Războiului Rece, NATO şi guvernul norvegian au investit peste 400 de milioane de euro pentru a crea, în decurs de trei decenii, o bază navală ultra-modernă, ascunsă în munţii din nordul ţării. După căderea Uniunii Sovietice, baza Olasvern şi-a pierdut treptat din importanţă.

Iar în 2009, pentru a scăpa de costurile uriaşe de întreţinere şi considerând că nu îi mai este de folos, guvernul a decis să o vândă.

Hâns Chr. Kjelstrup, comandant al forţelor navale, retras din funcţie „Decizia a fost o eroare politică, dacă ai în vedere interesele norvegiene în nordul îndepărtat.”

Olasvern a fost scoasă la vânzare pe internet, însă de-abia în urmă cu doi ani şi-a găsit cumpărător, un om de afaceri care a plătit puţin peste 4 milioane de euro pentru, de trei ori mai puţin decât suma cerută. Peisajul de securitate european s-a modificat radical în ultimul an, iar regretele au început să apară.

Jan Reksten, fostul şef al forţelor armate norvegiene: „Este ca şi cum ai avea avioane de lupte, însă nu şi baze aeriene.”

Mai grav este că noul proprietar a decis să închirieze bază, pe timp de iarnă, unor vase de cercetare ruseşti, deţinute de companii private apropiate Kremlinului. Totodată, analiştii norvegieni arată că navele de cercetare ruseşti au trimis în trecut mini-submarine pentru supraveghere şi pregătire de război.

Oyvind Korsberg, parlamentar: „Asta arată că decizia guvernului de coaliţie de la acea vreme a fost greşită şi foarte nefericită.”

Culmea, executivul norvegian era condus în momentul vânzării de Jans Stoltenberg, actualul secretar-general al NATO. Pe de altă parte, proprietarul bazei navale insistă că poate fi la fel de primitor cu nave norvegiene sau NATO, dacă îşi vor arăta interesul.

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here