Preşedintele Klaus Iohannis trimite înapoi Parlamentului Codul Silvic: „se crează premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”

Preşedintele Klaus Iohannis, a trimis spre reexaminare Parlamentului, luni, legea de modificare a Codului Silvic.

 

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului considera că „unele dintre intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici şi să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei, creând premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”.

 

Preşedintele mai arată că, „aşa cum au fost redactate, unele dintre dispoziţiile acestei legi ar putea atrage posibilitatea ca statul român să fie acuzat de încălcarea obligaţiilor asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene”.

 

În cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008, şeful statului îi transmite preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care sunt punctele care trebuie reexaminate.

 

Întâi, preşedintele atrage atenţia că nouă lege „reglementează posibilitatea ocoalelor silvice de regim de a oferi proprietarilor de fond forestier anumite servicii remunerate”.

 

De asemenea, Klaus Iohannis subliniază că un nou aliniat „instituie obligativitatea întocmirii amenajamentelor silvice doar pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10 ha”.

 

În acelaşi timp, şeful statului semnalează faptul că „prin faptul că sunt extinse categoriile exceptate de la regimul general aplicabil în cazul scoaterii definitive a unor suprafeţe din fondul forestier naţional apreciem că se conferă un avantaj anumitor categorii de beneficiari (proprietarii de reţele de energie din surse regenerabile, proprietarii de parcuri recreative, tematice şi/sau educaţionale), avantaj ce ar putea să intre în sfera noţiunii de ajutor de stat”.

 

În plus, se mai arată în cererea de reexaminare, „completarea art. 60 cu noi reglementări privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică poate conduce la ideea creării unui mediu neconcurențial”.

 

(Sursa: ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here