Carl Bildt: „Integrarea europeană a Republicii Moldova nu se va întâmpla prea curând”

Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, programat între 21-22 mai, ar trebui să afirme un angajament mai profund al Uniunii Europene faţă de Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, spune fostul ministru de Externe al Suediei, Carl Bildt.

 

Bildt este considerat unul dintre arhitecţii de bază ai Parteneriatului Estic, alături de fostul şef al diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski.

„Cred că cel mai important semnal de la Riga va fi acela de a rămâne pe acelaşi curs. Trebuie să existe un angajament mai profund cu cele trei state, poate în forma de a-i ajuta în implementarea acordurilor de asociere. Aceste acorduri sunt acorduri foarte ambiţioase care vor avea nevoie de multe eforturi. Cred că, probabil, aceste state au nevoie de un ajutor mult mai mare decât cel pe care l-am prevăzut la început”, explică Bildt într-un interviu pentru Europa Liberă.

 

Întrebat dacă există cu adevărat o perspectivă europeană pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, fostul ministru de Externe al Suediei răspunde: „Lumina de la capătul tunelului, în opinia mea, se află oricum acolo, la capătul tunelului: Art.46 din Tratatul UE, care prevede că orice stat europeană poate deveni membru al Uniunii Europene. Dacă vorbim despre o perspectivă de aderare, Art.49 din Tratatul de la Roma se aplică. Însă, după cum ştiţi, există diferite grade de entuziasm faţă de acest articol în interiorul UE, grade care nu pot fi testate decât în momentul în care unul dintre aceste trei state se va hotărâ să facă acel pas special (cererea de aderare – n.r.). Asta înseamnă, însă, un anumit număr de ani în viitor”.

 

Ieşirea de pe scena diplomaţiei europene, anul trecut, a lui Carl Bild şi Radoslaw Sikorski a fost considerată de mulţi analişti ca reprezentând „înmormântarea” Parteneriatului Estic.

Republica Moldova face parte din ţările Parteneriatului Estic, alături de Armenia, Azerbaijan, Georgia, Belarus şi Ucraina.

“Pe hârtie, Parteneriatul Estic va mai su­praviețui ceva timp. De altfel, viitorul sum­mit este deja fixat, fiind prevăzut să aibă loc la Riga, în vara lui 2015. Numai că fără strălucirea și ghidajul fon­datorilor proiectului, Carl Bildt și Radosław Sikorski, cel mai probabil barca Par­teneriatului Estic va lu­neca haotic pe valuri, fără cârmă și busolă”, scria într-un articol publicat în Revista 22, în octombrie 2014, redactorul-şef al acestei publicaţii, analistul Armand Goşu.

 

 

 

(Sursa: infoprut.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here