Cea mai PROFITABILĂ CULTURĂ din agricultura românească

În acest an, soia are toate şansele să devină cultura-vedetă a agriculturii autohtone. Atât analiştii, cât şi agricultorii pariază pe această plantă deoarece, din 2015, UE va acorda un sprijin de 325 de euro pe hectar pentru suprafeţele cultivate cu proteina vegetală, astfel încât să fie redusă dependenţa României de importuri.

În ciuda faptului că soia este o plantă profitabilă, agricultorii nu s-au înghesuit să cultive astfel de plante în ultimii şase ani. Pentru soia modificată genetic există interdicție de cultivare în UE, iar soia tradiţională sau convenţională este mai greu de întreţinut decât cea modificată genetic, acesta fiind unul dintre motivele pentru care suprafeţele cultivate au crescut timid, în ciuda cererii mari. Statisticile arată că, în 2008, terenurile însămânţate cu soia în România erau de 50.000 de hectare, iar în 2014 suprafaţa a ajuns la doar 80.000 de hectare. În timp ce producţia înregistrată în 2008 depăşea cu puţin 90.000 de tone, iar, în 2014, aceasta a ajuns la 200.900 de tone.

Producţiile din România nu sunt suficiente nici pentru agricultori,  nici pentru consumatori, cererea fiind acoperită în mare parte de importuri. Momentan, piaţa culturii de soia este una destul de restrânsă, situându-se, anual, la o valoare cuprinsă între 40 şi 75 de milioane de euro. „Din nefericire, procesarea acestei producţii este deficitară, fie că vorbim de şrot  (n.red. – material din resturile de semințe oleaginoase după extragerea uleiului, folosit ca furaje pentru animale) şi furaje, fie că vorbim de produse alimentare. În România, există un singur mare procesator de şrot, care utilizează doar o parte din producţia internă, restul fiind soia din import. Fabricile de nutreţuri au înregistrat un declin constant, iar industria alimentară este foarte firavă. Fabricile de ulei sunt mai bine reprezentate în peisajul procesării soiei în România, dar consumăm relativ puţină soia din producţia internă“, a declarat Dragoş Dima, reprezentant al Asociaţiei Donau Soja.

În aceste condiţii, autorităţile vor să reducă dependenţa României de importurile de proteină vegetală prin acordarea sprijinului cuplat pentru cultura de soia. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), soia este prima categorie de cultură pentru care fermierii vor primi un sprijin cuplat, ce va porni de la 325 de euro pe hectar, în 2015, şi va ajunge la 376 de euro pe hectar în 2020.

Pe baza sprijinului anunţat prin noul Program Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2020, specialiştii din agricultură se aşteaptă la o creştere semnificativă a culturilor de soia, mai ales că România are potenţial de dezvoltare în acest sector.

„Cred că tendinţa va fi de creştere în 2015, adică la peste 100.000 de hectare. Sprijinul suplimentar pentru soia va stimula interesul fermierilor pentru această cultură. Pe de altă parte, UE înregistrează un deficit enorm de soia şi proteină din soia. Aproximativ 95% din consumul anual (adică 35-38 milioane tone de boabe) este asigurat din import“, a completat Dima.

Cultura de soia, costisitoare dar profitabilă

Deși, în ultimii ani, culturile de soia nu au atras atenţia foarte mult, în 2015 fermierii pariază pe această plantă. „Soia este o cultură dificilă, pentru că nu este una sigură. Dacă este secetă, există şanse să nu obţii nici măcar o păstaie. Soia se cultivă în zonele în care se poate iriga sau în zonele ploioase“, explică Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR).

Potrivit analiştilor, soia este o plantă de cultură versatilă. Fermierii care seamănă acest tip de plantă ştiu că soia are un rol important într-un plan de rotaţie integrat. Este o plantă antemergătoare foarte bună pentru culturile de păioase şi de porumb. În acelaşi timp, soia contribuie la fixarea azotului în sol, ajutând agricultorul să cheltuiască mai puţin cu fertilizarea culturilor următoare.

Costurile suportate de un fermier pentru înfiinţarea unei astfel de plantaţii ajung la aproape 800 de euro pe hectar, dar şi profiturile sunt pe măsură, având în vedere că producţia se poate vinde cu un preţ ce porneşte de la 400-500 de euro pe hectar.

Mulţi fermieri şi-au făcut planuri pentru a semăna, în această primăvară, soia. „Vom cultiva 1.500 de hectare cu soia“, ne-a spus fermierul din Bărăgan, Ştefan Poienaru.

Și Dimitrie Muscă, directorul Combinatul Agroindustrial Curtici, susţine că va planta soia. După 20 martie, omul de afaceri va cultiva peste 350 de hectare cu soia. Cea mai mare parte din producţia obţinută o va folosi ca nutreț pentru animalele din fermele pe care le deține la Curtici şi Olari.

 

 

 

 

 

Sursa: capital

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here